Hoekstra: NAVO-wens Zweden 'maakt bondgenootschap sterker'

Nieuws
Nederland is ingenomen met de wens van Zweden om NAVO-lid te worden. "Deze toetreding zal het bondgenootschap sterker maken", zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Bovendien worden volgens Hoekstra de banden tussen de Europese Unie, waartoe Zweden al behoort, en de NAVO erdoor verdiept.
anp
maandag 16 mei 2022 om 17:32 aangepast 21:27
Afbeelding
beeld anp

Zweden besloot maandag, ingegeven door de Russische oorlog tegen Oekraïne, om na twee eeuwen zijn uitdrukkelijke neutraliteit op te geven. Dat is tegen het zere been van Rusland, maar "ieder land heeft het soevereine recht om een keuze te maken over de eigen verdediging", twitterde Hoekstra maandag.

De minister herhaalde dat hij zelf zijn best zal doen om ervoor te zorgen dat Nederland snel met de toetreding van Zweden en Finland zal instemmen. Hij schat in dat de Kamer ook akkoord zal gaan. De twee Noord-Europese landen hebben de goedkeuring van alle dertig huidige NAVO-lidstaten nodig.

Als Stockholm en Helsinki veiligheidsgaranties willen zolang ze nog in de wachtkamer zitten voor NAVO-lidmaatschap en dus niet kunnen rekenen op de automatische bescherming door het bondgenootschap, kunnen ze volgens Hoekstra ook bij Nederland terecht. Ons land zal, "zoals andere landen ook hebben gedaan" welwillend naar zo'n "terecht" verzoek kijken. Eerder beloofden onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk een aantal Noord-Europese landen om de aspirant-leden in afwachting van hun officiële toetreding te zullen beschermen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.