Noren, Denen en IJsland helpen Zweden en Finnen bij aanval

Nieuws
De NAVO-lidstaten Noorwegen, Denemarken en IJsland zullen Zweden en Finland militair steunen als die twee landen worden aangevallen in de tijd dat ze nog geen lid zijn van het westerse militaire bondgenootschap. De drie landen beloven de hulp in een gemeenschappelijke verklaring die volgt op de officiële aankondiging van Zweden om zich te willen aansluiten bij de NAVO, nadat Finland dat een dag eerder al had gedaan.
anp
maandag 16 mei 2022 om 16:38
Afbeelding
beeld anp

Samen met Denemarken en IJsland staat Noorwegen klaar om zijn buren in het noorden met alle mogelijke middelen bij te staan ​​als ze het slachtoffer worden van agressie op hun grondgebied voordat ze het NAVO-lidmaatschap krijgen, verklaarde de Noorse premier Jonas Gahr Støre.

Als Zweden en Finland eenmaal lid zijn van de NAVO worden ze automatisch geholpen bij een aanval. Voor de tussentijd kregen de twee landen ook al veiligheidsgaranties van andere NAVO-leden, waaronder de Verenigde Staten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..