Tegenvallende economische data drukken sentiment beurzen China

Nieuws
De beurzen in China en Shenzhen stonden maandag op verlies. Beleggers verwerkten tegenvallende cijfers over de Chinese economie, die weer het gevolg zijn van de Chinese corona-aanpak waarbij tientallen steden op slot gingen. Dat zorgde ervoor dat consumenten duidelijk minder uitgaven, de industriële productie lager uitviel en de werkloosheid toenam. Ook wogen beleggers de plannen om miljoenenstad Shanghai nog voor de zomer weer heropend te hebben. Daarbij wordt het starters op de huizenmarkt in China makkelijker gemaakt een woning te kopen.
anp
maandag 16 mei 2022 om 08:18
Afbeelding
beeld anp

De beursgraadmeters in Shanghai en Shenzhen verloren tussentijds tot 0,3 procent, terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 0,2 procent hoger koerste. Volgens het Chinese statistiekbureau namen de winkelverkopen in april met dik 11 procent af in vergelijking met een jaar eerder. Verder daalde de industriële productie met bijna 3 procent op jaarbasis, waar door kenners door de bank genomen op een kleine groei werd gerekend. China verwerkte in april, in lijn met de gedaalde activiteiten, ook 11 procent minder ruwe olie. De werkloosheid steeg van 5,8 naar 6,1 procent.

Ook de Nikkei-index in Japan had te lijden onder de tegenvallende cijfers uit China. De beurs in Tokio zag gedurende de sessie een groot deel van zijn eerdere winst verdampen. Bij de slotbel stond nog wel een plus van 0,5 procent op de borden. Autoproducent Mazda won nog eens bijna 6 procent waarmee het de stijgende lijn doorzette. Op vrijdag won het aandeel ook al waarde na publicatie van de cijfers. Branchegenoot Honda (min 4,4 procent) werd door beleggers lager gezet. Dat kwam vooral door tegenvallende vooruitzichten voor de verkopen die het vrijdag nabeurs bekendmaakte.

De Kospi in Seoul bleef tijdens de sessie min of meer vlak. In Australië won de All Ordinaries 0,3 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.