RvS houdt rekening met stijging rechtszaken na Omgevingswet

Nieuws
Het aantal rechtszaken over bouwen en ruimtelijke ordening dat bij de Raad van State wordt voorgelegd, is vorig jaar met 25 procent gestegen. De Raad verwacht dat dit aantal verder zal stijgen, vooruitlopend op en na invoering van de Omgevingswet per 2023. In het voorjaar van 2023 worden de eerste rechtszaken al verwacht over bouwprojecten die onder die nieuwe wet gaan vallen.
anp
donderdag 21 april 2022 om 12:55
Afbeelding
beeld anp
anp

Dat zei Bart Jan van Ettekoven, voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bij de toelichting op het jaarverslag over 2021. De enorme woningbouwopgave in combinatie met de invoering van de Omgevingswet is een ‘spannende en risicovolle situatie’, stelt Van Ettekoven. Heel Nederland wil dat de schop de grond in gaat, terwijl het juridische kader ‘compleet wordt verbouwd’. Alle wetten en regels op het gebied van ruimtelijke ordening worden in de Omgevingswet gebundeld.

Om de woningnood terug te dringen, moeten veel woningen worden gebouwd, maar onder meer burgers zullen bestemmingsplannen van gemeenten gaan aanvechten, voorspelt de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak door de bestuursrechters van de Raad van State zullen procederende burgers hem om een voorlopige voorziening vragen. De Raad kan dan bijvoorbeeld gemeenten opdragen een bestemmingsplanwijziging op te schorten, zodat er geen onomkeerbare stappen worden gezet. De eerste zaken gaan al komend voorjaar spelen.

Zorgen

Het is de Raad van State niet helemaal duidelijk waarom het aantal rechtszaken over bouwen en ruimtelijke ordening in 2021 zo ‘spectaculair’ is gestegen. ‘Dit baart wel enige zorgen’, zegt Van Ettekoven. De energietransitie, de economie die ‘als een tierelier’ draait kunnen oorzaken zijn. De Raad vermoedt ook dat er nog snel gebruik wordt gemaakt van de huidige wet- en regelgeving voor bouwprojecten, voordat die allemaal wijzigen met de invoering van de Omgevingswet.

De Raad van State laat zich niet expliciet uit of het verstandig is om de Omgevingswet, waarvan de invoering al een aantal keer is uitgesteld, op 1 januari in te voeren. ‘Dat is een politieke keuze’, stelt vice-president Thom de Graaf. Maar er zijn wel degelijk zorgen, zo maakte Van Ettekoven duidelijk. Het digitale stelsel dat bij de wet hoort is ‘onontbeerlijk’, maar de ontwikkelaars ‘zijn er somber’ over of dat stelsel op tijd klaar is en naar behoren werkt. Er moet snel en veel worden gebouwd; ict-systemen rondom vergunningverlening moeten dan wel werken en niet tot vertraging leiden, zo is de boodschap van de Raad van State tussen de regels door.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Washington levert Oekraïne geen F-16-straaljagers

Washington gaat Oekraïne geen F-16-straaljagers leveren, hoewel Kiev inmiddels permanent vraagt om dergelijke toestellen voor de strijd tegen de Russische agressor. De Amerikaanse president Joe Biden zei nee op de vraag van journalisten of de Verenigde Staten F-16's gaan sturen.

Afbeelding

Website UMCG weer bereikbaar, ddos-aanval nog wel gaande

De website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is weer bereikbaar, dat meldde het ziekenhuis rond 21.30 uur. De website lag er sinds zaterdag uit door een ddos-aanval door de pro-Russische hackersgroep Killnet.

Afbeelding

Wall Street begint handelsweek in mineur, Tesla flink omlaag

De koersenborden op Wall Street waren maandag roodgekleurd, na de aandelenrally van vorige week. Beleggers besloten om hun winsten veilig te stellen, in aanloop naar de stroom bedrijfsresultaten die ze deze week krijgen te verwerken.

Afbeelding

Uitgeweken Braziliaanse ex-president wil langer in VS blijven

De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro, die een maand geleden naar de Amerikaanse staat Florida uitweek, wil naar verluidt langer in de Verenigde Staten blijven. Volgens een advocatenkantoor heeft hij een visum voor zes maanden aangevraagd.

Afbeelding

J&J ontkomt niet aan rechtszaken over babypoeder via faillissement

Het medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) krijgt geen toestemming van de federale rechter in Philadelphia om via een faillissement onder tienduizenden rechtszaken uit te komen over babypoeder dat mogelijk kankerverwekkend is.

Afbeelding

Macron komt op staatsbezoek naar Nederland

De Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote brengen op 11 en 12 april een staatsbezoek aan Nederland. Dat maakten premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron maandag bekend tijdens een regulier overleg in Den Haag.