Vastelastenbond wil herziening ‘verouderde’ WOZ-wet

Nieuws
De manier waarop de wet Waarde Onroerende Zaken (WOZ) werkt is verouderd en consumenten worden daardoor gedupeerd, meent de Vastelastenbond. Die roept ertoe op dat het huidige systeem voor belasting van de waarde van huizen en ander onroerend goed op de schop gaat.
anp
maandag 21 maart 2022 om 08:26
Afbeelding
beeld anp
anp

Zo wijst de bond erop dat de wetgeving ingewikkeld is en is er weinig duidelijkheid voor burgers hoe de gemeente tot een bepaalde waarde is gekomen. ‘Nu mist er vaak een onderbouwing van de WOZ-waarde en dat is jammer’, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert. Daardoor is het ook lastiger om te weten of je bezwaar moet maken. Doe je dat wel, dan moet dat binnen zes weken terwijl de gemeente daarna veel meer tijd heeft om te reageren. Sommige doen daar volgens de Vastelastenbond wel een jaar over en dat verschil is vreemd. Beide periodes zouden gelijk moeten worden getrokken, meent de bond.

Ook zou het proces om tot een WOZ-waardering te komen veel sneller kunnen, meent de bond, waardoor burgers veel eerder weten waar ze aan toe zijn. Dat komt omdat de wet uit 1994 stamt en de methode daarna niet meer is aangepast. ‘Het principe van de wet is goed, maar met de techniek en software van nu kan het proces vereenvoudigd en meer gestroomlijnd worden’, aldus Wolfert.

Tenslotte zou het goed zijn als alle gemeenten hun burgers zouden toestaan in twaalf termijnen te betalen. Nu is dat vaak nog acht. ‘Als je in januari al weet wat het bedrag is, kun je in die maand al de eerste incasso sturen. Zo verspreid je de kosten beter en dat komt zeker burgers met een kleine beurs ten goede.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.

Afbeelding

Spanningen in Duitse stad Leipzig op linkse demonstratiedag Tag X

Op 'Tag X', een extreemlinkse protestdag, staan demonstranten in de Duitse stad Leipzig tegenover de politie, die in groten getale is uitgerukt. Er zijn vuurwerk en stenen naar de politie gegooid.