G40 sturen ‘noodbrief’ over energiearmoede laagste inkomens

Nieuws
De veertig grote en middelgrote steden hebben in een ‘noodbrief’ minister Carola Schouten (Armoedebeleid) gevraagd om ‘een structurele en duurzame oplossing om energiearmoede tegen te gaan en bestaanszekerheid te waarborgen’.
anp
vrijdag 4 maart 2022 om 19:57
Afbeelding
beeld anp
anp

De samenwerkende grootste veertig steden in Nederland zeggen in de brief een toenemend aantal signalen te krijgen van inwoners die hun verhoogde energienota niet kunnen betalen, waardoor een toeloop op de schuldhulpverlening zou kunnen ontstaan.

Volgens wethouder Rob de Geest van Deventer, voorzitter van de themagroep Armoede en Schulden van deze G40, ‘lijken de voorgenomen rijksmaatregelen onvoldoende’. Volgens hem is meer nodig dan een tijdelijke regeling of een eenmalige compensatie.

Dreigende schuldenproblematiek

‘Signalen die we krijgen van zowel inwoners en ketenpartners zijn steeds vaker schrijnend en voorbodes van dreigende schuldenproblematiek’, schrijft hij aan minister Schouten.

In de brief stelt hij dat het CBS op basis van een gemiddeld verbruik uitgaat van een stijging van gemiddeld 1700 euro op jaarbasis, ‘bijna een verdubbeling van de huidige energielasten’. Hij rekent voor dat met de 400 euro aan belastingcompensatie en de eenmalige compensatie voor lage inkomens van 200 euro er nog altijd een verwachte gemiddelde stijging resteert van 1100 euro.

Energiecompensatie

Inwoners met een laag inkomen kunnen die stijging niet opvangen, aldus de G40. Zij worden voor de keuze gesteld: óf de huur betalen, óf de energienota. Maatregelen voor verduurzaming kosten tijd en lossen de situatie nu niets op. Daarnaast wordt gesteld dat bijvoorbeeld gemeentelijke energiecompensatie via de bijstand veel tijd aan organisatie kost en grote financiële gevolgen voor de gemeenten heeft.

Volgens de G40 is de kans groot dat inwoners in financiële problemen geraken als geen oplossing wordt geboden. ‘Daarom onze dringende oproep om met ons het gesprek aan te gaan hoe we deze problematiek in gezamenlijkheid kunnen aanpakken’, aldus De Geest.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van der Wal: alles op alles zetten tegen kloof boeren en Randstad

Het kabinet wil 'alles op alles' zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de Randstad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal.

Afbeelding

Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.

Afbeelding

OM overlegt met Extinction Rebellion over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

Afbeelding

Polen stuurt naast Leopards ook andere tanks naar Oekraïne

Polen stuurt naast veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 stuks.

Afbeelding

Kledingketen H&M lijdt verlies door hogere kosten en ontslagen

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een zwaar jaar achter de rug. Door flink gestegen kosten, het vertrek uit Rusland en een reorganisatie daalde de winst over het hele jaar met ruim twee derde ten opzichte van een jaar eerder.

Afbeelding

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland.