Storm Dudley zorgt voor recorddag bij opwekking windstroom

Nieuws
Storm Dudley heeft gezorgd voor een recordhoeveelheid opgewekte windstroom. Windmolens op zee en op land waren goed voor ongeveer 157 gigawattuur aan opgewekte energie, meldt energiebedrijf Zonneplan op basis van gegevens van energiedataspecialist EnAppSys.
anp
vrijdag 18 februari 2022 om 14:05
Afbeelding
beeld anp
anp

Het oude record dateerde van 6 februari toen er ruim 151 gigawattuur werd opgewekt. Voor die keer was het windstroomrecord al twee keer eerder verbroken dit jaar. Zonneplan verwacht niet dat vrijdag het record er opnieuw aan gaat omdat storm Eunice later in de dag over Nederland heen raast dan Dudley deed. Ook is de storm zo sterk dat windmolens uit voorzorg uitgezet kunnen worden.

In totaal werd donderdag voor bijna 182 gigawattuur aan groene stroom opgewekt, omdat het ook een zonnige dag was. Ook in dat opzicht zal het bij Eunice anders lopen, want die storm gaat gepaard met veel bewolking en regen. Zonneplan merkte dat ook aan de stroomprijzen die donderdag naar 22 cent per kilowattuur gingen, maar een dag later nog op 30 cent per kilowattuur blijven steken.

54 procent

De 182 gigawattuur van donderdag was overigens goed voor 54 procent van alle stroom die in Nederland gebruikt werd die dag. Op zeven dagen was het aandeel groene stroom ooit hoger.

Ook elders in Europa hadden de winterstormen invloed op de stroomprijzen. In Duitsland daalden die met twee derde. Persbureau Bloomberg voorspelt op basis van eerdere gegevens dat de stroomopwekking in Duitsland in de nacht van vrijdag op zaterdag twee keer zo hoog komt te liggen dan op vrijdagochtend. Die extra opwekking van groene stroom zorgt er ook voor dat Europa even wat minder gas en kolen hoeft te gebruiken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.

Afbeelding

Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

Afbeelding

Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf ve..