Jetten onderzoekt loskoppelen prijs warmtenet van gasprijs

Nieuws
Het kabinet kijkt hoe de warmtewet snel kan worden aangepast zodat de koppeling tussen de tarieven van de gasprijs en van de warmtenetten kan worden losgelaten. Een groot aantal gemeenten heeft hierom gevraagd.
anp
vrijdag 4 februari 2022 om 10:58
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Ik ben aan het kijken hoe ik snel de warmtewet kan aanpassen zodat er een betere prijs voor warmte kan worden geregeld’, zei minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. ‘Het zou veel eerlijker zijn om de prijs van warmte te baseren op warmte en niet op iets anders.’

Volgens 44 gemeenten hebben naar schatting een half miljoen gebruikers van de warmtenetten te maken met een te hoge energierekening door de sterk gestegen gasprijzen. Ze vrezen dat het draagvlak voor de energietransitie vermindert door de stijging van de prijzen voor de stadsverwarming, schreven de gemeenten deze week in een brief aan Jetten. Ze vroegen hem snel actie te ondernemen.

Eind vorig jaar schreven de Consumentenbond, Woonbond en Vereniging Eigen Huis ook al een brandbrief aan het ministerie van Economische Zaken over de ‘enorme stijging’ van de warmtetarieven. Ze wezen er ook op dat gebruikers van het warmtenet niet kunnen overstappen naar een andere leverancier; zij zitten vast aan één leverancier.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Symbolische aftrap van invoering statiegeld op blikjes

Bij een PLUS-supermarkt in Almere wordt maandag de aftrap gegeven voor de invoering van 15 eurocent statiegeld op blikjes per 1 april. Daarbij zal dan een consument symbolisch het eerste blikje inleveren bij een inzamelpunt.

Afbeelding

Micha Wertheim verzorgt oudejaarsconference 2023 op NPO

Cabaretier Micha Wertheim gaat dit jaar de oudejaarsconference voor de NPO verzorgen. Dat heeft BNNVARA maandag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de 50-jarige cabaretier de eindejaarsshow verzorgt.

Afbeelding

Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar.

Afbeelding

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens.

Afbeelding

Musk stelt dat Twitter nog maar 20 miljard dollar waard is

Volgens Elon Musk is Twitter nu ongeveer 20 miljard dollar (18,55 miljard euro) waard, zo scheef hij vrijdag in een e-mail aan medewerkers van het bedrijf. In oktober betaalde Musk nog 44 miljard dollar voor het sociale netwerk.

Afbeelding

Dode en gewonden bij schietpartij in Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is zondagavond een 31-jarige inwoner van die stad gedood. Een man van 27 jaar die ook uit Rotterdam komt raakte gewond, net als een derde man van wie de politie de gegevens nog niet kon geven. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht.