Museum koopt Van Hoogstraten uit collectie Mountbattens

Nieuws
Het Dordrechts Museum heeft het Portret van Sir Norton Knatchbull uit 1667 door Samuel van Hoogstraten verworven, een van de leerlingen van Rembrandt. Het komt uit de collectie van de bekende Britse familie Mountbatten. ‘Het betreft een van de duurste, meest exclusieve en statige manieren om iemand te portretteren: levensgroot, staand en ten voeten uit’, aldus het museum.
anp
vrijdag 4 februari 2022 om 10:26
Afbeelding
beeld anp

Het is een de weinige levensgrote, staande portretten ten voeten uit van een Hollandse meester. Vergelijkbare portretten zijn die van Marten en Oopjen van Rembrandt in het Rijksmusum. Verder is de Van Hoogstraten van belang voor het museum omdat de kunstenaar (1627-1678) uit Dordrecht kwam.

Het portret van Norton Knatchbull werd vorig jaar in Londen geveild en komt uit het bezit van Patricia, 2nd Countess Mountbatten of Burma (1924-2017), een dochter van Lord Louis Mountbatten en een nicht van prins Philip. Haar man, Lord Brabourne, was een directe nazaat van Sir Norton Knatchbull.

Restauratieatelier

Een kunsthandelaar kocht het op de veiling en bood het voor 280.000 euro aan het museum aan. Dat kon zelf 10.000 euro opbrengen, het overige geld kwam van verschillende kunstfondsen.

Het schilderij is na aankoop in het restauratieatelier van het Dordrechts Museum gerestaureerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.