Nederlandse datingapps moeten Apple tarief van 27 procent betalen

Nieuws
Apple gaat datingapps die gebruikmaken van betalingsmethoden van derden in Nederland een tarief van 27 procent in rekening brengen. Dat is iets minder dan de maximale 30 procent die Apple normaal gesproken vraagt. De beslissing volgt op een uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De Nederlandse toezichthouder eiste dat Apple meerdere betalingsmethoden toelaat voor datingapps zoals Tinder, Lexa, Bumble en Happn.
anp
vrijdag 4 februari 2022 om 10:08 aangepast 10:58
Afbeelding
beeld anp
anp

De ACM had vorig jaar al bepaald dat Apple datingapps ook de mogelijkheid moest bieden om andere betalingssystemen dan alleen dat van Apple te gebruiken. Het Amerikaanse bedrijf kreeg daarvoor een deadline opgelegd die in januari afliep. Apple stelde toen de regels aan te passen en daarmee aan de eisen van de ACM te hebben voldaan, ook al ging het techconcern in beroep tegen de uitspraak.

De ACM bepaalde echter dat de wijzigingen niet afdoende waren en legde de maker van de iPhone een boete op van 5 miljoen euro per week dat het bedrijf zich niet aan de regels houdt, met een maximum van 50 miljoen euro. Apple voldoet volgens de toezichthouder nog steeds niet aan de eisen en moet inmiddels in totaal een boete van 10 miljoen euro betalen. Dat lijkt voor het grote techconcern niet veel geld. Het bedrijf boekte in het laatste kwartaal van vorig jaar haast 29 miljard euro winst.

Apple ligt al langer en in meerdere landen onder vuur om zijn beleid rondom de App Store. Daarbij gaat het vooral om de commissie die het bedrijf verlangt van tussen de 15 en 30 procent en de eis dat het betalingssysteem van Apple wordt gebruikt. De uitspraak van de ACM ging alleen over datingapps, omdat die hadden geklaagd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kyiv: 30 door Rusland afgevuurde raketten en drones onderschept

In het grootste deel van Oekraïne zijn op vrijdagochtend de luchtalarmen opgeheven die tijdens de nacht ervoor in praktisch heel het land hadden geklonken.

Afbeelding

Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal

Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen..

Afbeelding

Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag.

Afbeelding

Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert.

Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.