Fors hogere winst energieconcern Vattenfall

Nieuws
Energieconcern Vattenfall heeft 2021 afgesloten met een veel hogere winst dan een jaar eerder. Volgens de Zweedse onderneming, die ook in Nederland actief is, gaat de vergelijking met een jaar eerder deels mank omdat het een flinke vergoeding kreeg van de Duitse overheid voor de sluiting van kerncentrales. Daarnaast verkocht Vattenfall zijn distributie-activiteiten in Berlijn. Ook de hogere energieprijzen droegen bij aan het resultaat, al spreekt Vattenfall hier zelf van een ‘beperkt effect’.
anp
donderdag 3 februari 2022 om 10:00
Afbeelding
beeld anp
anp

Dat komt doordat het bedrijf in veel gevallen werkt met vooraf vastgestelde prijzen om daarmee risico’s grotendeels af te dekken. Evengoed stegen de energieprijzen in Europa aanzienlijk, wat voor hogere opbrengsten zorgde. De gemiddelde prijs lag volgens Vattenfall vorig jaar vijf keer hoger dan een jaar eerder. Dat kwam vooral door de hogere gasprijs, maar ook door de opgelopen kosten voor de uitstoot van CO2. Volgens Vattenfall worden vooral klanten die geen vaste prijsafspraken hebben door de prijsstijgingen geraakt.

Verder profiteerde Vattenfall van de toegenomen capaciteit in windenergie. Zo werd onder andere het Nederlandse windpark Prinses Ariane in gebruik genomen. Verder waren de temperaturen in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland vorig jaar kouder dan een jaar eerder, wat tot een grotere vraag naar gas leidde. Vattenfall wekte verder minder stoom op dan een jaar eerder, vooral door de daling van stroomopwekking door fossiele energiecentrales.

Warmtepompen

Vattenfall sloot het jaar af met een winst van 48 miljard Zweedse kroon, omgerekend zo’n 4,6 miljard euro. Dat was een jaar eerder 7,7 miljard kroon. Compensatie voor de afbouw van Duitse kernenergie en de verkoop van de Berlijnse distributie-activiteiten brachten respectievelijk 12,5 miljard en 8,4 miljard kroon op. De omzet steeg met dik 21 miljard kroon tot ruim 180 miljard kroon. Vattenfall zag zijn klantenbestand met 3,7 procent aandikken tot 10,5 miljoen contracten.

Vattenfall maakte ook bekend te willen beginnen met het installeren van warmtepompsystemen ter vervanging van gasgestookte boilers. De eerste warmtepompen zullen naar verwachting medio dit jaar aan Nederlandse klanten worden geleverd. In Nederland is Vattenfall ook begonnen met de uitrol van laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Tegen 2024 wil het bedrijf zeker achthonderd laadpunten hebben gerealiseerd in de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.

Afbeelding

Spanningen in Duitse stad Leipzig op linkse demonstratiedag Tag X

Op 'Tag X', een extreemlinkse protestdag, staan demonstranten in de Duitse stad Leipzig tegenover de politie, die in groten getale is uitgerukt. Er zijn vuurwerk en stenen naar de politie gegooid.

Afbeelding

Biden ondertekent wet over verhoging schuldenplafond

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de wet ondertekend over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Na weken onderhandelen en gekibbel werd het wetsvoorstel donderdag door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.

Afbeelding

KNVB-bestuurder De Jong: wij gaan het WK binnenhalen

Gijs de Jong is vol vertrouwen dat Nederland over vier jaar samen met Duitsland en België het WK vrouwenvoetbal mag organiseren. De secretaris-generaal van de KNVB keek met een goed gevoel terug op de organisatie van de Champions League-finale tussen FC Barcelona en VfL Wolfsbu..