Rutte en Hoekstra spreken dinsdag in Kiev over oostgrens

Nieuws
Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra gaan dinsdag naar Oekraïne. Bovenaan de agenda staat de opbouw van Russische troepen aan de oostgrens, zo zei de minister-president tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij noemt die situatie ‘zeer zorgelijk’. Het bezoek aan Oekraïne stond al gepland, en zal ook gaan over onder meer de nasleep van het neerhalen van MH17.
anp
vrijdag 28 januari 2022 om 17:20
Afbeelding
beeld anp
anp

Nederland is onder voorwaarden bereid om militaire middelen te leveren waarmee Oekraïne zich kan verweren als de Russen het land binnenvallen. Hoe die steun er precies uit zal zien, is volgens Rutte nog niet te zeggen. Daar zal ook voor het bezoek nog geen besluit over genomen zijn.

Rutte vindt het vooral belangrijk om te laten zien dat het Westen, waaronder de Europese Unie en de NAVO, er ‘alles aan doen om bij te dragen aan de-escalatie’, zei hij tijdens de wekelijkse persconferentie. De regering in Moskou zou zich ervan bewust zijn dat de Europese Unie ‘verenigd is’. ‘Een beperkte of grote stap in Oekraïne’ zal leiden tot een reactie die ook de Russische economie zal schaden.

Na zijn bezoek aan Kiev reizen Rutte en Hoekstra door naar Moldavië.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld.

Afbeelding

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar.

Afbeelding

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

Afbeelding

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden.

Afbeelding

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden.

Afbeelding

EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.