Verkiezing president Italië nog muurvast

Nieuws
In Italië hebben ook de jongste pogingen een nieuwe president te kiezen tot niets geleid. De zesde stemronde vrijdagavond draaide uit op een fiasco, nadat eerder op de dag de vijfde ronde ook al geen winnaar had opgeleverd.
anp
vrijdag 28 januari 2022 om 15:54 aangepast 20:31
Afbeelding
beeld anp

Ruim duizend politici (landelijke en regionale afgevaardigden) zijn nu al bijna een week bezig een staatshoofd te kiezen. Dat is overwegend een ceremoniële functie, maar de president heeft invloed bij onder meer bepaalde benoemingen en de regeringsvorming.

De verkiezingen zijn vooral belangrijk omdat ook premier Mario Draghi als opvolger van president Sergio Mattarella wordt genoemd. Maar Draghi kreeg tot dusver onvoldoende steun, mogelijk uit vrees dat zijn vertrek de stabiliteit van de regering ondermijnt.

Casellati

Bij de vijfde poging leek er wat schot in de zaak te komen, omdat rechtse partijen senaatsvoorzitter Maria Elisabetta Casellati naar voren schoven. Maar voor haar kandidatuur was onvoldoende draagvlak en de verkiezingsronde liep uit op een flop, aldus Italiaanse media. De 75-jarige Casellati zou anders de eerste vrouwelijke president van Italië worden.

Linkse partijen hadden al duidelijk gemaakt dat ze niet zaten te wachten op Casellati, een uiterst conservatieve partijgenoot van Silvio Berlusconi. Die steenrijke oud-premier hoopte aanvankelijk zelf president te worden. Hij trok zich later terug als kandidaat.

Om het verkiezingsproces te bespoedigen is besloten voortaan twee keer per dag te stemmen. Dat betekent dat zaterdag de volgende ronde volgt om de patstelling te doorbreken tussen de centrumlinkse en centrumrechtse blokken. Volgens de rechtse leider Matteo Salvini is het in ieder geval het streven een vrouw op de functie te krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandacht voor inflatie eurozone en toespraak Powell op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in het eurogebied in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie.

Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.