Brede coalitie wil dat overheid knelpunten stroomnet snel oplost

Nieuws
Minister Rob Jetten van Klimaat moet dringend met structurele oplossingen komen voor het elektriciteitsnet. Dat vindt een coalitie van netbeheerders, lokale overheden en ondernemersorganisaties. Ze hebben hem een actieplan aangeboden, want als er niet snel wat gebeurt zou de overgang naar hernieuwbare energie stokken en zou de economie schade ondervinden.
anp
vrijdag 28 januari 2022 om 15:48
Afbeelding
beeld anp

Volgens VNO-NCW, de lobbyorganisatie voor het bedrijfsleven en mede-initiatiefnemer, lopen steeds meer ondernemers tegen problemen aan. Ze kunnen bijvoorbeeld niet worden aangesloten op het stroomnet, net als nieuwe woonwijken en diverse nieuwe zonnedaken en -parken.

Daarmee gaat de situatie de verkeerde kant op, vinden de partijen achter de oproep. Voor de komende drie jaar staan alleen al projecten voor 10 gigawatt aan zonnestroom en 3,7 gigawatt aan windprojecten op de planning die zonder creatieve oplossingen niet aangesloten zouden kunnen worden.

Stimuleringsprogramma

In het actieplan vragen de initiatiefnemers, waaronder ook Bouwend Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de minister om een aantal wettelijke aanpassingen. Daarnaast zou er voor een stimuleringsprogramma voor innovatieve oplossingen 200 miljoen euro per jaar nodig zijn.

Dat zou betaald kunnen worden uit de nieuwe middelen voor klimaatbeleid, staat in het plan. Dan zouden marktpartijen slimme technieken kunnen gaan inzetten om lokaal problemen te ondervangen, bijvoorbeeld door middel van lokale opslag van energie. Andere zaken waarop wordt aangedrongen zijn een verdere verzwaring van het elektriciteitsnet en het versnellen van vergunningsprocessen. Ook gaat het om het oplossen van het tekort aan technici.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..