MOB: aanpak stikstofprobleem problematisch door stikstofwet

Nieuws
De huidige aanpak van het stikstofprobleem is problematisch en het gevolg van de stikstofwet die op 1 juli vorig jaar in werking is getreden, stelt Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Environment (MOB). De milieuorganisatie heeft inmiddels zo’n tweehonderd procedures lopen bij rechtbanken die gaan om stikstof. ‘En daar komen elke week zaken bij’, aldus Vollenbroek.
anp
vrijdag 28 januari 2022 om 15:15
Afbeelding
beeld anp

MOB won recent vier rechtszaken in Zwolle. De overheid moet de natuurbelangen meewegen bij het gedogen van illegale stikstofemissies, oordeelde de rechtbank. Onder de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) waren kleine bedrijven, voornamelijk veehouderijen, vrijgesteld van het opgeven van hun stikstofuitstoot. Nadat bleek dat de PAS in strijd was met de Europese regels, moesten deze bedrijven alsnog een natuurvergunning aanvragen, waarbij hun uitstoot gecompenseerd moet worden. Daarvoor is de overheid verantwoordelijk, die de bedrijven gedoogd tot de uitstoot gelegaliseerd is. En dat mag dus niet, aldus de rechter.

MOB stelt dat het vorige kabinet een ‘rammelkast van een wet’ heeft aangenomen met de nieuwe stikstofwet. ‘Daardoor komen er straks weer een heleboel uitspraken van de rechter die de vergunningen vernietigen van deze bedrijven. Dat heeft heel veel gevolgen voor die bedrijven, maar het zijn eigenlijk gewoon lijken uit de kast van het oude kabinet’, vindt Vollenbroek.

De Volkskrant schrijft vrijdag over de uitspraken van de rechter in Zwolle. NRC meldt dat stikstofrechten van gesloten of gestopte bedrijven hergebruikt worden, wat er voor kan zorgen dat er juist meer stikstof wordt uitgestoten dan toegestaan. ‘Dit gesjoemel met stikstof komt door die wet. Het is een voortzetting van de PAS en een grote puinhoop. Het is een drama voor de economie en regie vanuit het kabinet ontbreekt’, stelt Vollenbroek.

Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal reageerde vrijdag dat ze vertrouwen houdt in de stikstofaanpak van het nieuwe kabinet. Ze zegt dat het coalitieakkoord, waarin plannen staan voor stikstofreductie, zorgt voor een ‘nieuwe werkelijkheid’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.