Graafmachinebouwer Caterpillar profiteert van grote vraag

Nieuws
De Amerikaanse fabrikant van onder meer graafmachines, bulldozers en zware mijnbouwtrucks Caterpillar heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met bijna een kwart zien stijgen, geholpen door een sterke vraag. Ook wist Caterpillar met prijsverhogingen de hogere kosten voor materialen het hoofd te bieden.
anp
vrijdag 28 januari 2022 om 14:58
Afbeelding
beeld anp

De omzet ging met 23 procent omhoog naar 13,8 miljard dollar, omgerekend, 12,4 miljard euro, in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij werd een nettowinst behaald van 2,1 miljard dollar, tegen 780 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2020. Over heel 2021 kwam de omzet van ‘s werelds grootste machinebouwer uit op 51 miljard dollar, met een winst van 6,5 miljard dollar.

Vanwege de gestegen grondstof- en energieprijzen zijn mijnbouwers en oliemaatschappijen grote investeringen aan het doen in nieuwe apparatuur, wat gunstig is voor Caterpillar. Het bedrijf levert ook machines voor de bouwsector en voor energiecentrales, net als zware locomotieven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.