Ouderenorganisaties uiten zorgen over koopkracht gepensioneerden

Nieuws
Ouderenorganisaties als de ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM zijn bezorgd over de ontwikkeling van de koopkracht van ouderen. Volgens de laatste berichten van de grote pensioenfondsen is het dit jaar geenszins zeker of de pensioenen kunnen worden geïndexeerd. En als dat al het geval is, zal de indexatie, oftewel het verhogen van de uitkering, minder zijn dan de inflatie. De prijsstijgingen lopen daarmee sneller op dan de pensioenuitkering, waarschuwen ze.
anp
donderdag 27 januari 2022 om 13:52
Afbeelding
beeld anp
anp

Lange tijd dreigden pensioenfondsen hun uitkeringen aan gepensioneerden te moeten verlagen. Maar dat gevaar lijkt nu geweken. Uit de kwartaalberichten van de pensioenfondsen blijkt dat de financiële situatie steeds beter wordt, geholpen door hogere rendementen op beleggingen. Ook profiteerden de fondsen ervan dat de rente op de financiële markten is opgelopen. Maar daarmee zijn ouderen nu niet geholpen, aldus de ouderenorganisaties.

Volgens eigen berekeningen van de ouderenorganisaties hebben gepensioneerden de laatste twaalf jaar al 20 tot 25 procent aan koopkracht verloren. Ze vrezen dat de achterstand in de toekomst alleen maar verder zal toenemen. Zelfs als alleen gekeken wordt naar de actuele dekkingsgraad van pensioenfondsen, die iets rooskleuriger is dan de beleidsdekkingsgraad, lijkt het niet waarschijnlijk dat er snel zal worden geïndexeerd. Daarvoor zou een ‘klein wonder’ nodig zijn.

Het plan is om later dit jaar het indexeren van pensioenen iets makkelijker te maken. Nu mogen fondsen indexeren vanaf 110 procent beleidsdekkingsgraad, dat wordt straks 105 procent. De organisaties dringen er bij het kabinet andermaal op aan om de indexatieregels verder aan te passen, zodat pensioenen niet meer worden ‘uitgehold’. Daarbij vrezen ze een verdere verslechtering van de positie van ouderen als de koppeling tussen de AOW en het minimumloon verdwijnt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: Duitsers kiezen weer vaker voor benzineauto

Benzineauto's winnen weer aan populariteit bij Duitsers die overwegen om een nieuwe wagen te kopen, terwijl veel beleidsmakers in Europa hun hoop vestigen op elektrische auto's om klimaatdoelen te halen.

Afbeelding

Van der Plas: geen ambitie om premier te worden, zeg nooit nooit

Voorvrouw Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt "nooit nooit". Dat laat ze weten bij WNL op Zondag.

Afbeelding

Laatste klimaatactivist XR op vrije voeten

De laatste activist die zaterdag bij de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) werd aangehouden op Eindhoven Airport en nog vastzat, is in de avond weer vrijgelaten, meldt de Koninklijke Marechaussee zondag.

Afbeelding

Media: Criminaliteit afgelopen jaar toegenomen in Duitsland

Het aantal misdrijven is in 2022 met 11,5 procent gestegen in Duitsland, schrijft de krant Welt am Sonntag op basis van een rapport dat donderdag wordt gepresenteerd. Het gaat volgens de krant om 5,6 miljoen misdrijven in het hele land.

Afbeelding

Biden zegt landelijke hulp toe aan Mississippi vanwege noodweer

De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp van de landelijke overheid toegezegd voor de staat Mississippi die de afgelopen dagen is getroffen door noodweer en tornado's. Zeker 25 mensen zijn omgekomen door het noodweer in de staat. Een persoon overleed in de staat Alabama.

Afbeelding

IMF-topvrouw ziet grotere risico's voor financiële stabiliteit

De sterk gestegen rentes hebben de risico's voor de financiële stabiliteit duidelijk vergroot, zei topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).