Ouderenorganisaties uiten zorgen over koopkracht gepensioneerden

Nieuws
Ouderenorganisaties als de ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM zijn bezorgd over de ontwikkeling van de koopkracht van ouderen. Volgens de laatste berichten van de grote pensioenfondsen is het dit jaar geenszins zeker of de pensioenen kunnen worden geïndexeerd. En als dat al het geval is, zal de indexatie, oftewel het verhogen van de uitkering, minder zijn dan de inflatie. De prijsstijgingen lopen daarmee sneller op dan de pensioenuitkering, waarschuwen ze.
anp
donderdag 27 januari 2022 om 13:52
Afbeelding
beeld anp

Lange tijd dreigden pensioenfondsen hun uitkeringen aan gepensioneerden te moeten verlagen. Maar dat gevaar lijkt nu geweken. Uit de kwartaalberichten van de pensioenfondsen blijkt dat de financiële situatie steeds beter wordt, geholpen door hogere rendementen op beleggingen. Ook profiteerden de fondsen ervan dat de rente op de financiële markten is opgelopen. Maar daarmee zijn ouderen nu niet geholpen, aldus de ouderenorganisaties.

Volgens eigen berekeningen van de ouderenorganisaties hebben gepensioneerden de laatste twaalf jaar al 20 tot 25 procent aan koopkracht verloren. Ze vrezen dat de achterstand in de toekomst alleen maar verder zal toenemen. Zelfs als alleen gekeken wordt naar de actuele dekkingsgraad van pensioenfondsen, die iets rooskleuriger is dan de beleidsdekkingsgraad, lijkt het niet waarschijnlijk dat er snel zal worden geïndexeerd. Daarvoor zou een ‘klein wonder’ nodig zijn.

Het plan is om later dit jaar het indexeren van pensioenen iets makkelijker te maken. Nu mogen fondsen indexeren vanaf 110 procent beleidsdekkingsgraad, dat wordt straks 105 procent. De organisaties dringen er bij het kabinet andermaal op aan om de indexatieregels verder aan te passen, zodat pensioenen niet meer worden ‘uitgehold’. Daarbij vrezen ze een verdere verslechtering van de positie van ouderen als de koppeling tussen de AOW en het minimumloon verdwijnt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kosten langdurige zorg bijna 9 procent omhoog

De kosten van de langdurige zorg in ons land stegen vorig jaar met 8,9 procent, met name doordat er meer mensen voor in aanmerking kwamen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Aan het begin van 2021 hadden 324.

Afbeelding

Geen financiële compensatie voor uitbaters kolencentrales

Het Rijk hoeft geen financiële compensatie te geven aan eigenaren van kolencentrales die vanwege nieuwe regels hun installaties eerder moeten sluiten.

Afbeelding

Automatische dwangsom voor wachtende asielzoekers mag uitblijven

De overheid hoeft asielzoekers die niet tijdig uitsluitsel krijgen over hun aanvraag niet automatisch een vergoeding te betalen. De Raad van State (RvS) heeft dat woensdag bepaald.

Afbeelding

Inflatie eurozone koelt af tot 10 procent na record in oktober

Het dagelijks leven in de eurozone is deze maand 10 procent duurder geworden, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers.

Afbeelding

DNB: huishoudens verloren niet eerder zoveel op beleggingsfondsen

Het jaar 2022 verloopt vooralsnog rampzalig voor beleggingsfondsen. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) verdampte er in de eerste negen maanden van het jaar door de dalende beurskoersen en stijgende rentes al dik 18 miljard euro aan vermogen bij binnenlandse en buit..

Afbeelding

Franse inflatie blijft steken op recordhoogte

De inflatie in Frankrijk is in november tegen de verwachtingen in op recordhoogte blijven steken. Het leven in het land was vorige maand 7,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is onveranderd vergeleken met oktober.