Amerikaanse school verbiedt bekroond stripboek over Holocaust

Nieuws
Een school in de Amerikaanse staat Tennessee heeft de graphic novel Maus, over de Tweede Wereldoorlog, verboden. De schooldirectie heeft het boek volgens Amerikaanse media in de ban gedaan omdat er acht scheldwoorden in staan en een afbeelding van een naakt personage.
anp
donderdag 27 januari 2022 om 08:57
Afbeelding
beeld anp
anp

In het boek, dat in 1980 en 1991 in twee delen werd gepubliceerd, vertelt de in New York woonachtige tekenaar Art Spiegelman hoe zijn ouders tijdens de Holocaust concentratiekamp Auschwitz overleefden. In zijn verhaal gebruikt hij muizen en katten om gestalte te geven aan de Joden en de nazi’s. Het boek werd alom bejubeld en won onder meer een Pulitzer Prize.

Volgens een woordvoerder van de school kon het bestuur na het lezen van de scheldwoorden in het boek, waaronder ‘godverdomme’, alleen maar besluiten het boek uit de bibliotheek te verwijderen. Hij spreekt van een ‘schunnige en ongepaste’ inhoud. Een ander bestuurslid stelt dat het ‘volstrekt onnodig is’ om in het boek scheldwoorden te gebruiken en naakte personages af te beelden.

Orwelliaans

De 73-jarige schrijver zelf zegt perplex te zijn over het besluit. Spiegelman noemt de ban op zijn boek ‘Orwelliaans’, waarmee hij bedoelt dat dit besluit indruist tegen alle principes van een vrije samenleving. ‘Zoveel jonge mensen hebben door mijn boek geleerd wat er is gebeurd’, stelt de schrijver. ‘Het is volslagen idioot wat er nu in Tennessee gebeurt.’

Het besluit past volgens Amerikaanse media in het debat dat langer gaande is in de VS. In veel conservatieve staten liggen steeds vaker boeken onder vuur die het slavernijverleden van het land bespreekbaar proberen te maken of die gaan over grote thema’s rond racisme en discriminatie. Ook boeken die gaan over lhbti-onderwerpen worden met regelmaat in de ban gedaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld.

Afbeelding

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar.

Afbeelding

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

Afbeelding

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden.

Afbeelding

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden.

Afbeelding

EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.