VVD en D66 botsen over terughalen IS-vrouwen uit Syrië

Nieuws
Coalitiepartijen VVD en D66 zijn in de Tweede Kamer in botsing gekomen over het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. Hanneke van der Werf (D66) vroeg het kabinet om te kijken of met andere landen geprobeerd kan worden om ze te repatriëren. Dat schoot VVD'er Ingrid Michon-Derkzen in het verkeerde keelgat.
anp
woensdag 26 januari 2022 om 18:28
Afbeelding
beeld anp

"Dit lees ik niet terug in het regeerakkoord", zei de VVD'er. "Ik kan me voorstellen dat de minister hier niet op ingaat." Ze voegde eraan toe dat de reactie van coalitiegenoot D66 haar zeer verbaasde. "Interessant dat de VVD zich opwerpt als woordvoerder van de minister", reageerde Van der Werf hierop.

Beide partijen verschillen al lang over het terughalen van IS'ers en hun kinderen. In het coalitieakkoord is afgesproken de lijn van het vorige kabinet voort te zetten. Dat betekent dat uitreizigers niet actief zullen worden opgehaald uit kampen in Syrië, tenzij dat door de rechter is opgedragen. In heel specifieke gevallen kunnen IS-kinderen worden opgehaald.

Radicaliseren

Volgens D66 is het nodig om de kinderen op te halen omdat ze anders waarschijnlijk in de kampen zullen radicaliseren. De inlichtingendienst AIVD meldt dat veertig volwassen jihadisten en zeventig minderjarigen in detentie- of opvangkampen van Koerden in Syrië verblijven. Uitreizigers moeten worden opgehaald om te voorkomen dat ze hun straf ontlopen en onder de radar naar Nederland komen, vindt D66.

Het kabinet zet in op berechting in de regio. Dat blijkt echter heel lastig. Het kabinet moet van een rechter vijf IS-vrouwen ophalen in Syrië omdat anders de strafzaak tegen hen wordt beëindigd. Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) wilde in verband met de veiligheid over het ophalen van deze vrouwen niets zeggen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.