Shell sterkste stijger in AEX, geholpen door hogere olieprijs

Nieuws
Shell was woensdag de sterkste stijger in de AEX-index op Beursplein 5. Het olie- en gasconcern profiteerde van de hogere olieprijzen. Zo moest voor een vat Brentolie uit de Noordzee voor het eerst sinds oktober 2014 meer dan 90 dollar worden betaald. De olieprijzen zitten in de lift sinds olieagentschap IEA schreef dat de oliemarkt krapper is dan voorzien. Daarop werden de verwachtingen voor de vraag naar boven toe bijgesteld. Verder stonden luchtvaart- en reisfondsen op de Europese beurzen bij de winnaars vanwege optimisme over het herstel van het toerisme.
anp
woensdag 26 januari 2022 om 17:54
Afbeelding
beeld anp

Shell sloot met een winst van 5,8 procent. Daarmee hield het concern Universal Music Group (UMG) net voor zich. Het platenlabel won 5,7 procent aan beurswaarde. Verzorgings- en levensmiddelenconcern Unilever sloot de rij in de leidende index met een verlies van 2,4 procent. De AEX-index sloot uiteindelijk 1,7 procent hoger op 752,43 punten. De MidKap sloot met een winst van 2,4 procent op 1046,76 punten.

Op andere beurzen in Europa was het sentiment ook positief. Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 2,2 procent. Beleggers keken ook uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Het besluit, dat pas na sluiting van de Europese markten wordt bekendgemaakt, houdt de beurzen al weken in de greep. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting de rente nu nog ongewijzigd laten, maar beleggers hopen op meer duidelijkheid over wanneer de Fed de rente zal gaan verhogen.

Air France-KLM

Air France-KLM won bij de middelgrote fondsen in Amsterdam bijna 4 procent na berichten dat EU-landen vanaf februari geen extra test of quarantaine meer vragen van reizigers met een Europese coronareispas. IAG, het moederbedrijf van British Airways, won 7,5 procent in Londen en in Frankfurt dikte Lufthansa ruim 5 procent aan. Ook reisorganisatie TUI en hotelketen Accor gingen flink vooruit.

Avantium steeg bij de kleinere fondsen op het Damrak 8,5 procent. De aandeelhouders van het chemiebedrijf zijn akkoord gegaan met de plannen voor de langverwachte bioplasticfabriek in Delfzijl. In de fabriek zal op grote schaal plastic worden gemaakt op basis van suiker in plaats van aardolie.

De euro was 1,1280 dollar waard, gelijk aan een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent meer op 87,75 dollar. Brentolie werd 2,4 procent duurder op 90,33 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.