Ministerie praat met grootverbruikers over eventueel gastekort

Nieuws
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is in gesprek met enkele tientallen grootverbruikers over scenario's voor een eventueel tekort aan gas. Een woordvoerder bevestigt na een bericht van de NOS dat er gesprekken lopen over mogelijke maatregelen bij een gascrisis.
anp
woensdag 26 januari 2022 om 17:30
Afbeelding
beeld anp

Die mogelijkheid is vastgelegd in het Bescherm- en herstelplan gas uit 2019. Dit noodplan geeft aan wat er gedaan kan worden als er een groot tekort dreigt. Hoog op de zogenoemde maatregelenladder staan crisismaatregelen die niet-beschermde afnemers zouden raken. Dat zijn bedrijven. Het ministerie praat in deze fase vooral over eventuele maatregelen die in goed overleg met de bedrijven kunnen worden genomen.

Er wordt geïnventariseerd of die bedrijven tijdelijk significant minder gas kunnen gebruiken, of tijdelijk helemaal zonder gas kunnen. Huishoudens en ziekenhuizen staan namelijk "voorop", en mocht het daarom nodig zijn dat bedrijven minder gas gebruiken, kan je bij de grootste gebruikers de grootste klappen maken, redeneert het ministerie.

Rob Jetten

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten zei dinsdag in het vragenuur dat de Nederlandse gasvoorraden "op dit moment voldoende op orde" zijn om "in een normale situatie bij een normale winter" huishoudens en ziekenhuizen van gas te voorzien. Dit zijn de beschermde gasgebruikers.

Als Rusland, bijvoorbeeld in reactie op sancties wegens de situatie aan de grens met Oekraïne, toch besluit de gaskraan volledig dicht te draaien, kan Europa "dat niet zomaar opvangen", gaf Jetten dinsdag toe. Als Rusland "langer dan een aantal dagen of weken" de gaskraan dichtdraait, krijgt ook Noordwest-Europa daar last van, vooral als het weer tegenzit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: voedselverpakkingen afhaalzaken amper gerecycled

Voedselverpakkingen om mee te nemen worden nauwelijks gerecycled: zo’n 85 procent belandt in de verbrandingsoven, constateert Natuur & Milieu in een onderzoek.

Afbeelding

Ambulance gestolen in Utrecht, botst daarna tegen meerdere auto’s

In Utrecht heeft iemand woensdagavond een ambulance gestolen en is er vervolgens mee gebotst tegen meerdere auto’s. De politie, die de dader wist in te rekenen, bevestigt berichtgeving hierover door Hart van Nederland.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Peter Rehwinkel waarnemend burgemeester gemeente Voorne aan Zee

Peter Rehwinkel wordt per 1 januari waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, meldt de provincie Zuid-Holland woensdag. De nieuwe gemeente wordt vanaf die datum gevormd door het samengaan van de huidige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.