Unilever eenzame daler in AEX, PostNL straalt in MidKap

Nieuws
Levens- en verzorgingsmiddelenconcern Unilever was dinsdag bij opening van de aandelenbeurs in Amsterdam de enige verliezer in de AEX-index. De onderneming zou van plan zijn wereldwijd duizenden banen te schrappen. Een treetje lager, in de MidKap, was PostNL koploper na een handelsupdate. Beleggers zijn verder in afwachting van de uitkomsten van de vergadering van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve later deze week. Ook de spanningen in Oekraïne vanwege een mogelijke inval door Rusland houden de markten bezig.
anp
dinsdag 25 januari 2022 om 09:24
Afbeelding
beeld anp
anp

Unilever verloor in de vroege handel 0,6 procent. Bij het concern zouden met name managementfuncties verdwijnen. Door een managementlaag te schrappen hoopt het bedrijf volgens ingewijden sneller beslissingen te kunnen nemen. Het nieuws kwam naar buiten kort nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse activistische investeerder Nelson Peltz aandelen zou hebben gekocht in het bedrijf.

De AEX-index noteerde kort na opening 0,9 procent hoger op 745,41 punten na de stevige tik een dag eerder. Betalingsbedrijf Adyen stond bovenaan met een winst van 3 procent.

MidKap

De MidKap noteerde 0,8 procent hoger op 1018,38 punten. In de index met middelgrote fondsen stond PostNL bovenaan met een winst van 4,5 procent. Volgens een voorlopige handelsupdate sloot PostNL het jaar met een omzet van bijna 3,5 miljard euro. Daarbij zal het bedrijf een brutowinst van 308 miljoen euro hebben geboekt. Daarvan is 80 miljoen door coronagerelateerde post zoals uitnodigingsbrieven voor de coronavaccinatie. Verder kondigde PostNL aan voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen in te gaan kopen.

Bouwer Heijmans steeg bij de kleinere fondsen 1 procent. De bouwer gaat 203 sociale huurwoningen in Amsterdam bouwen. De totale omzet van het project voor Heijmans bedraagt circa 26 miljoen euro. Ook sectorgenoot BAM (plus 1,1 procent) stond bij de winnaars.

Verlies Credit Suisse

In Zwitserland verloor Credit Suisse bijna 7 procent. De bank was in het slotkwartaal van 2021 meer geld kwijt aan juridische kwesties. Ook waarschuwde de bank voor uitstroom bij zijn belangrijke vermogensbeheeractiviteiten. Het jaar 2021 werd voor de bank ontsierd door schandalen en onrust aan de top.

De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,1 procent. De euro was 1,1303 dollar waard, tegenover 1,1308 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 83,77 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 86,87 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar.

Afbeelding

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

Afbeelding

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden.

Afbeelding

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden.

Afbeelding

EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

Afbeelding

Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.