Premier Johnson nu ook onder vuur om ‘verjaardagsfeest’

Nieuws
De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur vanwege festiviteiten rond zijn verjaardag tijdens de eerste coronalockdown. Politici en nabestaanden van coronapatiënten reageren in Britse media verontwaardigd op het bericht over de bijeenkomst.
anp
dinsdag 25 januari 2022 om 09:03
Afbeelding
beeld anp
anp

Nieuwszender ITV berichtte dat tientallen mensen aanwezig waren bij de feestelijke bijeenkomst in juni 2020. Johnson kreeg taart en werd toegezongen. De regering zegt dat het geen echt feest was, maar alleen een korte bijeenkomst om de premier te feliciteren.

Johnson kan een nieuw schandaal niet gebruiken. Zijn positie wankelde al door vergelijkbare berichten over feesten en sociale bijeenkomsten tijdens lockdowns. Daar wordt onderzoek naar gedaan door topambtenaar Sue Gray, die waarschijnlijk deze week met aanbevelingen komt.

Rapport

Het is nog de vraag of het rapport van Gray meteen wordt vrijgegeven door de regering. De krant The Guardian schrijft dat oppositiepartij Labour volgende week wil proberen om publicatie van het volledige verslag af te dwingen, mochten de autoriteiten daar niet zelf toe besluiten.

De positie van Johnson wordt echter vooral bedreigd door boze partijgenoten die de schandalen beu zijn. Die kunnen proberen om hem af te zetten als partijleider. Om een stemming over zijn positie aan te vragen, is de steun nodig van 15 procent van de conservatieve parlementsleden.

Als Johnson wordt afgezet als partijleider, moet hij ook weg als premier. Een hooggeplaatste parlementariër schatte in The Guardian dat Johnson mogelijk al de steun is verloren van een derde van de hooggeplaatste conservatieven. Het gaat dan om ministers en belangrijke partijfunctionarissen.

Reacties

Sommige topfunctionarissen spreken zich nog wel publiekelijk uit voor Johnson. Zo verdedigde minister van Cultuur Nadine Dorries haar politieke baas op Twitter. Ze maakte duidelijk de jongste kritiek nogal overdreven te vinden.

‘Als mensen op kantoor ‘s middags een taart kopen voor iemand waar ze mee samenwerken en dan tien minuten happy birthday zingen en dan weer gaan werken, is dat nu opeens een feest?’, schreef de minister.

Kritisch

Andere conservatieven zijn kritischer. Voormalig partijvoorzitter Sayeeda Warsi zei tegen de BBC dat Johnson goed moet nadenken over de vraag of het nog in het landsbelang is als hij aanblijft. Parlementariër Andrew Bridgen zei dat de nieuwe onthullingen ‘de laatste druppel’ kunnen zijn.

Nabestaanden van overleden coronapatiënten reageren boos. Jo Goodman van actiegroep Covid-19 Bereaved Families for Justice zei dat haar familieleden na het overlijden van haar vader door Covid-19 ‘niet eens konden knuffelen’ vanwege de coronaregels.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft.

Afbeelding

Techbedrijven helpen beurs in Hongkong aan flinke winst

De aandelenbeurs in Hongkong schoot vrijdag omhoog dankzij sterke koerswinsten van de Chinese techbedrijven. Beleggers waren opgelucht dat ook de Amerikaanse Senaat het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid heeft goedgekeurd.

Afbeelding

Kyiv: 30 door Rusland afgevuurde raketten en drones onderschept

In het grootste deel van Oekraïne zijn op vrijdagochtend de luchtalarmen opgeheven die tijdens de nacht ervoor in praktisch heel het land hadden geklonken.

Afbeelding

Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal

Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen..

Afbeelding

Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag.

Afbeelding

Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert.