Assange mag in beroep tegen uitspraak in uitleveringszaak VS

Nieuws
WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag naar het Britse hooggerechtshof om zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten tegen te houden, zo heeft een rechtbank in Londen bepaald. Diezelfde rechtbank maakte vorige maand de weg vrij voor de uitlevering.
anp
maandag 24 januari 2022 om 12:25 aangepast 14:06
Afbeelding
beeld anp
anp

Een lagere rechtbank had een jaar geleden beslist dat Assange niet kon worden uitgeleverd vanwege zijn mentale gezondheid en het risico dat hij in de VS zelfmoord pleegt, maar die uitspraak werd in december door de zogeheten High Court ongedaan gemaakt. Ook werd toen bepaald dat de zaak terug moest naar de lagere rechtbank met de aanwijzing dat de minister van Binnenlandse Zaken het laatste woord krijgt.

De High Court gaf Assange maandag toestemming om naar het hooggerechtshof te stappen, maar het is nog onduidelijk of hij daar ook echt in hoger beroep kan gaan. Daar moet het hooggerechtshof zich nog over uitspreken.

Klokkenluiderssite

Assange's verloofde Stella Moris, met wie hij twee jonge kinderen heeft, spreekt van een overwinning. "We blijven vechten totdat Julian vrij is", zei ze tegen verslaggevers. De juridische strijd zal hoe dan ook doorgaan, ook als er geen hoger beroep zal plaatsvinden. Een besluit van de minister over Assange's uitlevering kan worden aangevochten.

De 50-jarige Australiër probeert al jaren uit handen van justitie in VS te blijven. Dat land wil hem berechten omdat zijn klokkenluiderssite in 2010 geheime documenten publiceerde over onder meer de Amerikaanse missies in Irak en Afghanistan. Er zijn achttien aanklachten tegen Assange ingediend, met een maximale celstraf van 175 jaar.

Seksueel misbruik

De Amerikanen hebben vorig jaar beloofd dat Assange na uitlevering aan de VS niet in isolatie of in een zwaarbeveiligde gevangenis zal worden geplaatst. Ook hebben ze gezegd dat hij de juiste zorg zal krijgen en bij een veroordeling zijn straf in zijn thuisland Australië mag uitzitten.

Assange zit sinds 2019 vast in een Londense gevangenis, ondanks dat hij zijn celstraf heeft uitgezeten voor het schenden van zijn voorwaarden van vrijlating op borgtocht. Assange werd in Zweden verdacht van seksueel misbruik. Hij vluchtte naar de ambassade van Ecuador in Londen en verbleef daar zeven jaar om te voorkomen dat hij via Zweden zou worden uitgeleverd aan de VS.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft.

Afbeelding

Techbedrijven helpen beurs in Hongkong aan flinke winst

De aandelenbeurs in Hongkong schoot vrijdag omhoog dankzij sterke koerswinsten van de Chinese techbedrijven. Beleggers waren opgelucht dat ook de Amerikaanse Senaat het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid heeft goedgekeurd.

Afbeelding

Kyiv: 30 door Rusland afgevuurde raketten en drones onderschept

In het grootste deel van Oekraïne zijn op vrijdagochtend de luchtalarmen opgeheven die tijdens de nacht ervoor in praktisch heel het land hadden geklonken.

Afbeelding

Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal

Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen..

Afbeelding

Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag.

Afbeelding

Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert.