VCP vindt aantal werknemers zonder pensioen ‘zorgelijk groot’

Nieuws
Het aantal mensen dat geen aanvullend pensioen opbouwt is ‘zorgelijk groot’. Daarvoor waarschuwt de Vakcentrale voor Professionals (VCP). Beleidsmedewerker Klaartje de Boer van de organisatie constateert dat het volgens de laatste cijfers inmiddels om bijna 1 miljoen mensen gaat.
anp
vrijdag 14 januari 2022 om 09:31
Afbeelding
beeld anp

In 2016 waren er volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog 856.000 werknemers zonder pensioen. De nieuwste cijfers komen uit 2019 en zijn net toegevoegd. Daaruit komt naar voren dat het aantal is opgelopen tot 936.000 werknemers.

Volgens VCP zijn het veelal mensen met een flexibele dienstverband die geen pensioenregeling hebben. Daarom vindt de organisatie achter onder meer politievakbond ACP en vakbond De Unie het ook zo belangrijk dat werknemers een normaal contract krijgen.

Groot belang

Daarnaast zou blijken dat mensen met een migratieachtergrond en mensen met een laag huishoudinkomen vaker geen pensioen opbouwen. En kleine en jonge bedrijven hebben vaak geen pensioenregeling voor hun werknemers getroffen, weet de vakcentrale. Het ontbreken van een pensioenregeling zou het vaakst voorkomen in de sector commerciële dienstverlening.

De Boer zegt dat het juist van groot belang is dat werknemers pensioen opbouwen. ‘Op die manier voorkom je dat je bij pensionering in een financieel gat valt.’ En nu de arbeidsmarkt krap is heeft het ook voordelen voor werkgevers, zo voert ze aan. Wie zijn mensen ook een goede pensioenregeling biedt is aantrekkelijker voor werknemers en zal dus minder moeite hebben om voldoende geschikt personeel te vinden, aldus De Boer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.

Afbeelding

MORES: Tientallen klachten over mediawereld in paar dagen

MORES, het meldpunt voor seksueel wangedrag in de entertainmentsector, heeft van zaterdag tot dinsdag vijftig nieuwe meldingen binnengekregen over misstanden in de mediawereld. Dat heeft voorzitter Janke Dekker aan het ANP laten weten.

Afbeelding

Organisaties beginnen actie voor nicotinevrije generatie

Vier organisaties zijn het burgerinitiatief Nicotinee begonnen om een ‘nicotinevrije generatie’ te bewerkstelligen. ConsumentenClaim, Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.