Dataspecialist: aantal schoenenwinkels zakt onder de 1000

Nieuws
Nederland telt steeds minder schoenenwinkels. De afgelopen tien jaar verdwenen er zeker 530 schoenenzaken, aldus BoldData dat ook van een corona-effect spreekt. Momenteel telt Nederland volgens de gegevens van de dataspecialist 935 schoenenzaken, 36 procent minder dan in 2011.
anp
donderdag 13 januari 2022 om 15:13
Afbeelding
beeld anp

De grootste afname is te zien in de noordelijke provincies. In Groningen ging het om een daling van het aantal winkels met 48 procent sinds 2011. Daarmee telt Groningen nu nog maar 55 schoenenwinkels. In Drenthe ging het om een daling van 53 procent tot 45 winkels. Ook in Noord- en Zuid-Holland was de daling fors met een afname van 43 procent, aldus BoldData.

Het geschetste beeld van BoldData komt overeen met cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit ook een aanhoudende daling van het aantal schoenenwinkels valt te zien. Het statistiekbureau hanteert een iets bredere definitie en hanteert een ander meetmoment. Een duidelijk effect van corona valt uit de cijfer van het CBS niet op te maken.

Crisis

Schoenmakers lijken volgens BoldData minder vatbaar voor de crisis dan schoenenwinkels. Ook het aantal schoenmakers neemt al jaren gestaag af, maar de huidige coronacrisis lijkt dit proces niet te versnellen. In onzekere tijden lijken consumenten er vaker voor te kiezen schoenen te laten repareren in plaats van nieuwe te kopen. Dat zou volgens BoldData een verklaring kunnen zijn voor het gegeven dat sinds het begin van de pandemie maar tien schoenmakers hun deuren hebben gesloten.

Het aantal schoenmakers nam in de afgelopen tien jaar met bijna 11 procent af tot zevenhonderd winkels. De meeste daarvan zijn eenmanszaken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vertrouwen Britse bedrijven daalt door sombere vooruitzichten

Het vertrouwen van Britse bedrijven is verder gedaald als gevolg van de sombere vooruitzichten voor de economie van het Verenigd Koninkrijk, die afstevent op een lange recessie en kampt met een aanhoudend hoge inflatie.

Afbeelding

Turkse economie vertraagt erger dan gedacht na renteverlagingen

De economie van Turkije heeft het derde kwartaal van het jaar slechter gepresteerd dan waar rekening mee werd gehouden ondanks eerdere renteverlagingen.

Afbeelding

Nederlandse klimaatgezant ziet weinig in uitgeklede klimaattop

Ondanks de wisselende reacties op de uitkomst van de jongste klimaattop in Egypte denkt de klimaatgezant van de Nederlandse overheid, Jaime de Bourbon de Parme, niet dat een kleinere top tot een beter resultaat had geleid. ‘Ik denk dat dat moeilijk wordt.

Afbeelding

Airbus en Renault gaan samenwerken op gebied van elektrificatie

Vliegtuigproducent Airbus en autoconcern Renault gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling naar elektrificatie. De bedrijven hopen door de krachtenbundeling sneller tot praktische oplossingen te komen, maakten de bedrijven in een verklaring bekend.

Afbeelding

Aandacht voor inflatie eurozone en toespraak Powell op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in het eurogebied in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie.

Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.