Winkeliers positief over uitgelekte versoepelingen voor sector

Nieuws
Winkeliersverenigingen INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND) zijn positief over de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet vrijdag mogelijk bekend zal maken. Eerder op de dag bevestigden bronnen dat men vanaf zaterdag op afspraak mag winkelen. Er zullen dan wel aanvullende voorwaarden gelden, zoals een maximaal aantal klanten per vierkante meter. De voorwaarden worden vrijdag bekendgemaakt tijdens de coronapersconferentie.
anp
donderdag 13 januari 2022 om 15:10 aangepast 15:57
Afbeelding
beeld anp

"Er lijken zaken mogelijk te worden die niet mogelijk waren", zegt een woordvoerder van INretail over de uitgelekte versoepelingen. "Het is in ieder geval hoopvol dat in Den Haag lijkt te zijn geland dat mensen terug willen naar een normaler leven."

INretail en RND vinden dat winkels veilig open kunnen. Volgens voorzitter Eus Peters van RND is het aantal coronabesmettingen dat in winkels is opgelopen altijd laag geweest en blijft het ziekteverzuim in de sector laag. INretail snapt dat wordt gedacht aan een maximaal aantal klanten per vierkante meter. De winkeliersvereniging zet zelf in op een klant per vijf vierkante meter. "Daar kan iedereen mee uit de voeten", aldus de zegsman. "We moeten naar een systeem waarmee we naargelang de situatie kunnen schuiven en meer open of dicht gaan. We willen niet meer van crisis naar crisis hobbelen."

Open met beperkingen

"We hebben het eerder gedaan, dus we kunnen het", zegt RND-voorzitter Peters over het winkelen op afspraak. Hij vindt het belangrijk dat winkeliers zo de relatie met hun klanten beter kunnen onderhouden. Toch is het plezier van shoppen volgens hem juist dat mensen door een winkelstraat kunnen lopen en ergens naar binnen kunnen waar ze nog nooit zijn geweest. "Hopelijk is dit een eerste stap op weg naar snelle opening. We willen van beperkt open, naar open met beperkingen", aldus Peters, die hoopt dat er deze maand nog een weegmoment volgt wat betreft de maatregelen.

De winkelbranche startte woensdag nog een landelijke campagne om de winkels weer open te krijgen. Niet-essentiële winkels, circa 56.000, zijn vanwege de coronapandemie momenteel gesloten. Dat is volgens de winkeliers onnodig omdat volgens hen veilig kan worden geshopt met inachtneming van maatregelen als het dragen van mondkapjes en het houden van afstand.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.