Steeds minder geslaagde aanvallen van piraten op zee

Nieuws
Het aantal gevallen van piraterij op zee is vorig jaar flink gedaald. Volgens de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) waren er voor zover bekend in 2021 132 gewapende aanvallen van piraten op vaartuigen. Dat is het laagste aantal piratenacties sinds 1994. Opmerkelijk was volgens deze maritieme organisatie van de VN de daling van het aantal gevallen voor de kust van West-Afrika. Daar zijn vorig jaar 34 incidenten geregistreerd tegenover 81 in 2020.
anp
donderdag 13 januari 2022 om 15:02
Afbeelding
beeld anp

En het gaat hierbij om een enorm stuk oceaan dat Golf van Guinee wordt genoemd en dat zich uitstrekt van Angola tot Senegal. Wel waren hier de enige ontvoeringen van bemanningsleden van schepen, waarvan 57 zeelieden het slachtoffer werden. Op andere zeeën zijn geen ontvoeringen door piraten gemeld. Piraterij is ook een plaag voor de kust van Somalië en in de drukke zeestraat bij Singapore. Bij Singapore is het aantal gevallen van piraterij vorig jaar wel fors gestegen. Er zijn er 35 gemeld, circa twee keer zo veel als in 2020.

De terugval van de piraterij is wereldwijd volgens de IMO vooral te danken aan steeds meer tegenacties van nationale, regionale en internationale verbanden die met marineschepen patrouilleren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.

Afbeelding

MORES: Tientallen klachten over mediawereld in paar dagen

MORES, het meldpunt voor seksueel wangedrag in de entertainmentsector, heeft van zaterdag tot dinsdag vijftig nieuwe meldingen binnengekregen over misstanden in de mediawereld. Dat heeft voorzitter Janke Dekker aan het ANP laten weten.

Afbeelding

Organisaties beginnen actie voor nicotinevrije generatie

Vier organisaties zijn het burgerinitiatief Nicotinee begonnen om een ‘nicotinevrije generatie’ te bewerkstelligen. ConsumentenClaim, Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.

Afbeelding

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met duurzaam energielabel

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A. Dat meldt het Kadaster op basis van onderzoek naar de staat van de verduurzaming van de woningmarkt.