Steeds minder geslaagde aanvallen van piraten op zee

Nieuws
Het aantal gevallen van piraterij op zee is vorig jaar flink gedaald. Volgens de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) waren er voor zover bekend in 2021 132 gewapende aanvallen van piraten op vaartuigen. Dat is het laagste aantal piratenacties sinds 1994. Opmerkelijk was volgens deze maritieme organisatie van de VN de daling van het aantal gevallen voor de kust van West-Afrika. Daar zijn vorig jaar 34 incidenten geregistreerd tegenover 81 in 2020.
anp
donderdag 13 januari 2022 om 15:02
Afbeelding
beeld anp
anp

En het gaat hierbij om een enorm stuk oceaan dat Golf van Guinee wordt genoemd en dat zich uitstrekt van Angola tot Senegal. Wel waren hier de enige ontvoeringen van bemanningsleden van schepen, waarvan 57 zeelieden het slachtoffer werden. Op andere zeeën zijn geen ontvoeringen door piraten gemeld. Piraterij is ook een plaag voor de kust van Somalië en in de drukke zeestraat bij Singapore. Bij Singapore is het aantal gevallen van piraterij vorig jaar wel fors gestegen. Er zijn er 35 gemeld, circa twee keer zo veel als in 2020.

De terugval van de piraterij is wereldwijd volgens de IMO vooral te danken aan steeds meer tegenacties van nationale, regionale en internationale verbanden die met marineschepen patrouilleren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.