Regering Kazachstan meldt 164 doden bij onlusten afgelopen week

Nieuws
De autoriteiten in Kazachstan hebben via de staatstelevisie gemeld dat er in de afgelopen week van onlusten en protesten 164 doden zijn gevallen. Ruim honderd doden vielen in de grootste stad van het land, Almaty. Het is onduidelijk hoeveel leden van veiligheidstroepen onder deze slachtoffers zijn.
anp
zondag 9 januari 2022 om 13:28
Afbeelding
beeld anp

In het Centraal-Aziatische land van negentien miljoen inwoners braken afgelopen week grootschalige rellen uit nadat de regering de brandstofprijzen had verhoogd. Bij de rellen zijn meer dan 2200 gewonden gevallen volgens de laatste meldingen.

President Kassym-Jomart Tokajev stelt dat hij de toestand weer onder controle heeft. Dat is mede te danken aan Rusland, dat snel militairen stuurde onder meer om de luchthaven van Almaty te heroveren op betogers. Tokajev stelt dat ‘terroristen en bandieten’ achter de onlusten zitten. Er zijn ruim 5000 mensen opgepakt naar aanleiding van de rellen.

Ondertussen proberen de autoriteiten het gewone leven weer op gang te brengen. Het ministerie van Handel heeft volgens het Russische persbureau TASS zondag aangekondigd dat de levering van basisvoedsel aan afgelegen gebieden is veiliggesteld. Volgens het ministerie van Energie is de levering van brandstof en gas weer begonnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.