ECB-bestuurder: duurzame koers Europa heeft impact op inflatie

Nieuws
De inflatieverwachting van de Europese Centrale Bank (ECB) moet wellicht naar boven toe bijgesteld worden. Daarvoor waarschuwt de Duitse ECB-bestuurder Isabel Schnabel. Volgens haar kunnen de pogingen van Europa om de koolstofuitstoot terug te dringen door over te schakelen op groene energie ervoor zorgen dat de inflatie stijgt.
anp
zondag 9 januari 2022 om 13:27
Afbeelding
beeld anp

‘In een omgeving met grote spaaroverschotten en langdurige verstoringen van de energievoorziening kan de energietransitie ertoe leiden dat de inflatie langer hoog blijft’, waarschuwde Schnabel in een toespraak voor de American Economic Association. Ze zei daar gelijk bij dat de ECB mogelijk moet ingrijpen als dat nodig is.

Nadat de economie de gevolgen van de coronacrisis te boven was gekomen, heeft een sterke stijging van de energieprijzen de inflatie in december opgedreven tot 5 procent, een recordhoogte voor de eurozone. Maar de ECB heeft voorspeld dat de energieprijzen zullen dalen en zei toe het huidige monetaire beleid nog minstens een jaar te handhaven. Volgens de laatste economische prognoses van de ECB zal de inflatie dit jaar oplopen tot 3,2 procent en daarna afnemen tot 1,8 procent in 2023 en 2024. Schnabel zei echter dat de technische aannames over de energiecomponent in die prognoses ‘met grote onzekerheid omgeven’ zijn.

Green Deal

De daling van de inflatie tot onder de 2 procent berust volgens haar op de aanname dat energie in 2023 en 2024 niet zal bijdragen aan de nominale prijsstijging. ‘De geschiedenis wijst uit dat een dergelijk profiel ongebruikelijk zou zijn’, zei ze. Om de inflatie in 2024 op het doel van 2 procent te krijgen zouden de olieprijzen volgens haar op het niveau van november 2021 moeten blijven.

De Europese Unie wil tegen 2050 de eerste regio ter wereld worden waar de uitstoot van broeikasgassen netto op nul uitkomt. Deze inspanning staat bekend als de Green Deal en is een centrale pijler in de begroting van het landenblok de komende jaren. De Green Deal wordt bekostigd met een derde van de 1,8 biljoen euro voor het herstelplan NextGenerationEU, en uit de zevenjarenbegroting van de EU.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.