Invoering Duitse vaccinatieplicht kan nog maanden duren

Nieuws
Het gaat de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz niet meer lukken om in maart een algemene vaccinatieplicht in te voeren. Dat zeggen bronnen rond zijn regeringscoalitie tegen de krant Der Tagesspiegel.
anp
zondag 9 januari 2022 om 11:52
Afbeelding
beeld anp

De sociaaldemocraat Scholz heeft zich uitgesproken voor een vaccinatieplicht om te zorgen dat meer Duitsers zich laten inenten tegen het coronavirus. Daar is nieuwe regelgeving voor nodig en dat schiet tot dusverre niet erg op. Het parlement heeft waarschijnlijk pas op 26 of 27 januari een oriënterend debat over het gevoelige onderwerp.

De bondskanselier heeft eerder aangegeven zo’n vaccinatieplicht in februari of maart te willen, maar dat lijkt onhaalbaar. Dat komt onder meer doordat ook de Bondsraad met vertegenwoordigers van deelstaten zich nog over de kwestie moet kunnen uitspreken. Daardoor kan nieuwe regelgeving volgens de krant op zijn vroegst begin april definitief worden goedgekeurd.

Binnen de Duitse oppositie bestaat onvrede over de opstelling van Scholz. Critici vinden dat de bondskanselier het initiatief te veel bij het parlement heeft gelegd en zich actiever zou moeten opstellen. Ook als in april definitief wordt besloten tot een vaccinatieplicht, is het mogelijk dat de nieuwe regels pas in juni van kracht worden.

Andere Europese landen maken ondertussen ook werk van een algemene vaccinatieplicht. Dat gebeurt onder meer in Oostenrijk, waar de nieuwe regels komende maand al moeten ingaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.