Moskou: VS hoeven niet op concessies te rekenen bij topoverleg

Nieuws
Rusland heeft duidelijk gemaakt dat het geen concessies zal doen tijdens het internationale topoverleg over de opgelopen spanning rond Oekraïne. ‘Dat is compleet uitgesloten’, zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov volgens Russische media.
anp
zondag 9 januari 2022 om 10:34
Afbeelding
beeld anp

Rusland overlegt de komende dagen onder meer met de VS en de NAVO, maar heeft al laten blijken daar weinig van te verwachten. ‘We zijn teleurgesteld door de signalen die de afgelopen dagen uit Washington en Brussel kwamen’, zei Rjabkov, die naar verluidt zondagavond al om de tafel zit met de Amerikaanse onderminister Wendy Sherman.

De spanning tussen Rusland en het Westen is opgelopen door een Russische troepenopbouw bij de grens met Oekraïne. De VS en hun bondgenoten vrezen dat Moskou overweegt dat Oost-Europese land binnen te vallen. Rusland eist veiligheidsgaranties van het Westen, zoals de belofte dat Oekraïne nooit lid kan worden van de NAVO.

Ook in het Westen klinken pessimistische geluiden over de kans op een diplomatieke doorbraak. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waarschuwde afgelopen week dat het lastig is om vooruitgang te boeken als constant escalatie dreigt en ‘een pistool tegen het hoofd van Oekraïne wordt gehouden’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.

Afbeelding

Politie vindt 813 kilo vuurwerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk

De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie laat weten een verdachte in het vizier te hebben.

Afbeelding

NASA: Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Oekraïne is minstens 1 miljard dollar aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd.