AEX sluit net boven 800-puntengrens, tech geeft index weer glans

Nieuws
De AEX-index is de laatste volle handelsdag van 2021 met winst de handel uitgegaan. Met name techfondsen zorgden ervoor dat de leidende graadmeter in Amsterdam met winst sloot. Daarbij flirtte de index weer met de grens van 800 punten. Uiteindelijk sloot de AEX net boven die grens. De handel in de laatste week van het jaar is traditiegetrouw dun. Veel bedrijven hebben de boeken al gesloten en ook zijn veel handelaren en beleggers op vakantie. Op vrijdag wordt nog een halve sessie afgewerkt.
anp
donderdag 30 december 2021 om 17:49
Afbeelding
beeld anp

De AEX-index eindigde met een winst van 0,5 procent op 800,25 punten. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste winnaar met een plus van 2,7 procent. Chipfondsen ASML, ASM International en BE Semiconductors sloten de dag af met winsten tot 1,3 procent. Deze fondsen presteren het hele jaar al goed. Staalconcern ArcerlorMittal was de sterkste daler met een verlies van 1,3 procent.

Beleggers verwerkten ook het nieuws dat de corona-uitbraak rond de Chinese miljoenenstad Xi’an de chipproductie raakt. De Amerikaanse chipmaker Micron Technology, dat een belangrijke testlocatie en assemblagevestiging heeft in de stad, waarschuwde voor mogelijke vertraging bij leveringen als gevolg van de lokale lockdown.

MidKap

Een treetje lager in de MidKap was producent van laadinfrastructuur Alfen de sterkste stijger met een winst van 4,1 procent. Luchtvaartconcern Air France-KLM stond bij de dalers met een verlies van 0,4 procent, mogelijk door de zorgen die leven over de omikronvariant van het coronavirus die mogelijk reizen beperkt. De MidKap eindigde donderdag met een winst van 0,3 procent op 1078,39 punten.

Wereldhave steeg bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 2,5 procent. Het vastgoedfonds verklaarde in het laatste kwartaal van 2021 een sterke opleving van de verhuuractiviteit te zien. Het bedrijf verlengde bestaande huurovereenkomsten met een aantal belangrijke huurders, waaronder kledingketen C&A. Ook opent HEMA eind dit jaar het concept ‘HEMA keuken’ in het winkelcentrum De Koperwiek in Capelle aan den IJssel, dat eigendom is van Wereldhave.

CAC40

De CAC40-index in Parijs steeg 0,2 procent en de beurs in Londen daalde 0,1 procent. De Duitse DAX ging het jaar uit met een winst van 0,2 procent. De beurs in Frankfurt blijft op oudejaarsdag gesloten.

De euro was 1,1324 dollar waard, tegen 1,1343 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 76,61 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 79,14 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Solidariteitsmars voor in Staphorst belaagde KOZP-activisten

In Den Haag hebben zaterdag meer dan 85 organisaties een solidariteitsdemonstratie gehouden voor de activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) die vorige week in Staphorst door relschoppers werden belaagd.

Afbeelding

Acht mensen gearresteerd wegens diefstal werk Banksy in Kiev

Acht mensen zijn gearresteerd wegens hun poging een muurschildering van Banksy in een voorstad van Kiev te stelen. De Oekraïense autoriteiten lieten weten dat het kunstwerk van de Britse graffitiartiest nog in goede staat verkeert. De verdachten zijn tussen de 27 en 60 jaar.

Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.