Veel winkeliers vrezen volgens INretail voor hun voortbestaan

Nieuws
Veel winkeliers vrezen dat de nieuwe coronalockdown het voortbestaan van hun onderneming in gevaar kan brengen. Dat meldt winkeliersorganisatie INretail op basis van een peiling bij de eigen achterban. Dat voor het tweede jaar op rij niet-essentiële winkels vlak voor de feestdagen dicht moeten, leidt volgens de branche tot "onbegrip, woede en wanhoop". INretail wil daarom dat er meer overheidssteun komt en winkeliers ook wat meer perspectief wordt geboden.
anp
maandag 20 december 2021 om 18:55
Afbeelding
beeld anp

Via een onderzoeksbureau kregen leden van de organisatie maandag een aantal vragen toegestuurd. Zo'n drieënhalf uur na het versturen hadden al meer dan duizend ondernemers geantwoord, wat volgens een woordvoerder ongekend is. Dat is ruim een vijfde van het totale ledenbestand van INretail, dat zowel grote ketens als kleinere winkels vertegenwoordigt.

Van de respondenten zei 83 procent bezorgd te zijn over de impact van de lockdown. Ruim driekwart van niet-essentiële retail krijgt volgens INretail nu een omzetdaling voor de kiezen. Toch komt van deze groep nauwelijks 40 procent naar eigen zeggen in aanmerking voor compensatiemaatregelen. Ze voldoen niet aan de criteria voor het omzetverlies. Een derde van de ondernemers zou geen oplossing en middelen zien om de lockdownperiode door te komen.

Vastelastenregeling

Volgens INretail speelt mee dat door de manier waarop die nu is geformuleerd veel ondernemers geen aanspraak kunnen maken op de vastelastenregeling. Ook steekt het de branche dat winkeliers geen aanspraak kunnen maken op een voorraadvergoeding voor de gesloten detailhandel. Vorig jaar bestond er wel zo'n regeling, maar dit keer heeft het kabinet deze niet aangekondigd.

Retailers moeten het door de winkelsluiting nu hebben van verkopen via het internet. Maar dat zou voor 90 procent van de ondernemers "volstrekt onvoldoende zijn" om het omzetverlies te compenseren. INretail dring er daarom op aan dat de overheid 'kopen op afspraak' weer toe gaat staan. Eerder dit jaar werkte dat namelijk ook goed, aldus de organisatie. Ook winkels die niet met 'click and collect' kunnen werken, zouden hiermee kunnen worden geholpen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.