Urgenda: 35 miljard euro voor klimaat is een goede stap

Nieuws
De directeur van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, Marjan Minnesma, noemt de 35 miljard euro die het nieuwe kabinet wil uittrekken voor klimaatmaatregelen een ‘goede stap’. In het algemeen klinken de klimaatplannen als een ‘mooie sprong voorwaarts’, maar ze heeft nog niet het gehele coalitieakkoord kunnen lezen.
anp
woensdag 15 december 2021 om 14:47
Afbeelding
beeld anp

In het akkoord staat dat het kabinet de klimaatwet wil aanscherpen. De uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 met 55 procent zijn verminderd. Om dit met zekerheid te halen, neemt het kabinet zich voor in het beleid te mikken op circa 60 procent vermindering in 2030.

‘Het komt in de richting, maar in Glasgow hebben we afgesproken dat de hele wereld de uitstoot moet verminderen’, zegt Minnesma. Volgens haar zou Nederland moeten mikken op een uitstootvermindering van zo’n 65 procent in 2030. ‘Daar zullen we op blijven drukken.’ Op de klimaattop in Glasgow, de COP26, benadrukten landen dat het wenselijk is de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graad te beperken. De gevolgen van klimaatverandering zijn bij 2 graden, het maximum dat in het Klimaatakkoord van Parijs werd afgesproken, veel groter.

Klimaatdoelen

Voor eind volgend jaar zouden alle nationale klimaatdoelen hiermee in lijn gebracht moeten worden, zo luidt een andere afspraak uit Glasgow. Het is aan de landen zelf om te bepalen welke bijdrage zij leveren. Wel is de afspraak dat de ambities alleen maar scherper mogen worden, niet zwakker.

Urgenda won eind 2019 definitief een klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. De rechter bepaalde toen dat de overheid zich moest inspannen om de uitstoot eind 2020 met een kwart te verminderen ten opzichte van 1990.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN-mensenrechtenchef Türk brengt bezoek aan Oekraïne

VN-mensenrechtenchef Volker Türk begint zondag een vierdaags bezoek aan Oekraïne. Dat doet hij op uitnodiging van de Oekraïense regering, die Rusland beschuldigt van ernstige mensenrechtenschendingen.

Afbeelding

Leider Islamitische Staat gedood, opvolger benoemd

De leider van Islamitische Staat is gedood tijdens gevechten, meldt een woordvoerder van de terroristische beweging in een audioboodschap op Telegram. Er is al een opvolger aangesteld: Abu al-Husayn al-Husayni al-Qurashi, die wordt omschreven als een ‘veteraan van de jihad’.

Afbeelding

ON!: rapport ombudsman eenzijdig, niet aantoonbaar en subjectief

Ongehoord Nederland noemt het tweede rapport van de NPO Ombudsman ‘in veel gevallen eenzijdig, niet aantoonbaar en subjectief’. In het woensdag verschenen rapport concludeert de ombudsman dat Ongehoord Nederland opnieuw de Journalistieke Code van de NPO op diverse punten heeft..

Afbeelding

Aantal schurftgevallen neemt verder toe

Het aantal mensen met schurft neemt steeds verder toe. Vorige week kwam het aantal patiënten dat zich bij de huisarts meldde voor het eerst in bijna twee jaar tijd boven de 30 per 100.000 inwoners uit, zo laten cijfers van onderzoeksinstituut Nivel zien.

Afbeelding

Ombudsman NPO: omroep ON! vertoont patroon delen onjuiste informatie

Omroep Ongehoord Nederland schendt nog steeds op diverse punten de Journalistieke Code van de NPO. Dat blijkt uit het tweede rapport dat Ombudsman Margo Smit heeft geschreven over de omroep van Arnold Karskens.

Afbeelding

Amerikaanse economie harder gegroeid dan gedacht

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal harder gegroeid dan eerder werd gemeten. Dat kwam vooral doordat consumenten in die periode meer besteedden dan statistiekbureau Bureau of Economic Analysis (BEA) bij een eerste raming had aangenomen.