Macron noemt diplomatieke boycot Winterspelen ‘symboolpolitiek’

Nieuws
De Franse president Emmanuel Macron vindt een diplomatieke boycot van de Winterspelen in Beijing ‘onbelangrijk’ en een ‘zeer kleine en symbolische’ maatregel. Ook de Verenigde Naties doen niet mee aan het mijden van het sportevenement. VN-chef António Guterres liet donderdag weten dat hij de opening van de Winterspelen in februari volgend jaar zal bijwonen, op uitnodiging van het IOC.
anp
donderdag 9 december 2021 om 19:32
Afbeelding
beeld anp
anp

‘We moeten duidelijk zijn’, zei Macron donderdagavond. ‘Of we zeggen: we doen een volledige boycot en we sturen geen atleten, of we proberen de situatie te verbeteren met effectieve maatregelen.’ De Franse president zei voorstander te zijn van ‘maatregelen die een bevredigende uitkomst hebben’.

Hij is het niet eens met de stap van de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Zij besloten eerder geen diplomaten naar China te sturen voor het bijwonen van de Winterspelen uit protest tegen de schending van mensenrechten, met name onder Oeigoeren in de overwegend islamitische regio Xinjiang in het noordwesten van het land.

De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, hield zich na een kennismakingsbezoek aan haar Franse ambtsgenoot Yves Le Drian nog op de vlakte over maatregelen. Zij wil in Europees verband een standpunt innemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

KPN groeit, maar kampt met concurrentie bij breedbandinternet

Telecombedrijf KPN is in het slotkwartaal van 2022 opnieuw gegroeid. Zo steeg de omzet voor het derde kwartaal op rij bij de zakelijke tak, maar ook bij glasvezel en mobiele abonnementen voor consumenten werd meer afgezet.

Afbeelding

Songfestivalzangeres Heddy Lester (De Mallemolen) overleden

Zangeres Heddy Lester is overleden. Lester is bij het grote publiek vooral bekend van haar deelname aan het Eurovisie Songfestival in 1977 met het nummer De Mallemolen.

Afbeelding

Chipbedrijven onder druk op beurzen Azië na winstval Samsung

De chipbedrijven stonden dinsdag onder druk op de Aziatische aandelenbeurzen. Beleggers verwerkten het kwartaalbericht van Samsung, waarin het Zuid-Koreaanse chip- en techconcern bevestigde dat de winst in het afgelopen kwartaal met bijna 70 procent is gekelderd.

Afbeelding

Nieuwe foto's van jarige Beatrix met koning en Amalia

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft dinsdagochtend acht nieuwe foto's vrijgegeven van prinses Beatrix. Het gaat om twee driegeneratieportretten van prinses Beatrix met koning Willem-Alexander en prinses Amalia.

Afbeelding

Recordgroei omzet detailhandel in 2022 door hogere prijzen

De detailhandel heeft vorig jaar 6,7 procent meer omgezet in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de hoogste groei sinds de start van het verzamelen van de gegevens in 2005, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Dodental na aanslag in moskee Pakistan loopt op naar ruim tachtig

Een aanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar heeft aan zeker 83 mensen het leven gekost. Een ziekenhuis in de plaats, in het noorden van Pakistan op zo'n 40 kilometer van de grens met Afghanistan, meldt dat nadat er vannacht meer lichamen van slachtoffers binnen we..