Minister: voor zomer achterstand in huisvesting statushouders weg

Nieuws
Het moet mogelijk zijn om voor komende zomer de achterstand weg te werken in de huisvesting van asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zei dat in de Tweede Kamer, waar ze aangaf dat gemeenten en provincies grote vorderingen hebben gemaakt om woningen beschikbaar te stellen.
anp
woensdag 8 december 2021 om 21:21
Afbeelding
beeld anp
anp

In de eerste helft van 2022 zullen naar verwachting 10.000 statushouders voor een woning in aanmerking komen. Daarbovenop komt nog de achterstand die is ontstaan in de huisvesting voor 4000 statushouders. Die zal zoals het er nu naar uitziet in het eerste halfjaar worden ingelopen, aldus de demissionair minister.

Op dit moment zitten in de asielzoekerscentra ongeveer 12.000 statushouders die moeten doorstromen naar een woning ergens in het land. Het is volgens bestuurlijke afspraken de bedoeling dat dit binnen veertien weken gebeurt, maar 7000 van hen wachten al langer op een huis.

Slechte doorstroming

Door de slechte doorstroming en tegelijk een grote toeloop van nieuwe asielzoekers, mede na de machtswisseling in Afghanistan deze zomer, zijn er te weinig plekken in de reguliere opvang. Het aanmeldcentrum Ter Apel en andere azc’s puilen uit. Daarom is op verschillende locaties noodopvang geregeld, onder meer in kazernes. De omstandigheden daar zijn niet goed en zorgen voor onveiligheid, zo waarschuwen belangenorganisaties al maanden.

Volgens Ollongren is dit jaar voor in totaal 20.000 statushouders een woning geregeld. Ze benadrukte dat huisvesting belangrijk is voor vluchtelingen om te integreren, de taal te leren, naar school te gaan en te werken. Vluchtelingen mogen een aangeboden woning niet weigeren. Ze sprak beweringen van de PVV en FVD tegen dat asielzoekers zorgen voor de woningnood waardoor veel Nederlanders geen woning meer kunnen krijgen. Volgens Ollongren is 5 tot 10 procent van de woningen die elk jaar vrijkomen, voor vergunninghouders.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.

Afbeelding

Spanningen in Duitse stad Leipzig op linkse demonstratiedag Tag X

Op 'Tag X', een extreemlinkse protestdag, staan demonstranten in de Duitse stad Leipzig tegenover de politie, die in groten getale is uitgerukt. Er zijn vuurwerk en stenen naar de politie gegooid.