Directeur Rijksmuseum: eerst zien, dan geloven

Nieuws
Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, wil nog niet gefeliciteerd worden met de komst van Rembrandts werk De Vaandeldrager. Ook nu de familie Rothschild bekend heeft gemaakt het schilderij aan de Nederlandse staat te willen verkopen, blijft hij voorzichtig. "Eerst zien, dan geloven", aldus Dibbits.
anp
woensdag 8 december 2021 om 19:39
Afbeelding
beeld anp
anp

Hij wijst erop dat de Tweede en Eerste Kamer nog een besluit moeten nemen over de aanschaf van De Vaandeldrager. "Ik heb goede hoop. Er is een goede samenwerking met Frankrijk, maar ik wacht tot alles definitief is."

Dibbits is al vijf jaar bezig om De Vaandeldrager van Rembrandt naar Nederland te krijgen. Sinds de aankoop van Marten en Oopjen in 2016 heeft hij naar eigen zeggen goed contact met de Franse familie Rothschild, met name met de erven van Élie de Rothschild, van wie het schilderij was. Frankrijk gaf volgens Dibbits dinsdag aan een exportvergunning af te willen geven op voorwaarde dat het werk "in het publieke domein terechtkomt". Het schilderij was altijd particulier bezit. De familie Rothschild wilde De Vaandrager al eerder op de markt brengen. Toen hield de Franse regering een exportvergunning aan om Franse musea een kans te geven en kon het schilderij niet worden verkocht.

Het doek wordt verkocht voor een bedrag van 175 miljoen euro. De Nederlandse staat betaalt hiervan 150 miljoen euro. De Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds betalen respectievelijk 15 miljoen euro en 10 miljoen euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar.

Afbeelding

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

Afbeelding

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden.

Afbeelding

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden.

Afbeelding

EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

Afbeelding

Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.