Banken: controle op financiering rondom ontbossing is in orde

Nieuws
Banken voeren al jaren beleid om ontbossing tegen te gaan, spreken klanten hierop indien nodig aan en ondernemen ook actie. Dat zeggen grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank in reactie op het rapport van milieuorganisatie Milieudefensie en duurzaamheidsonderzoeker Profundo over ontbossing. Daarin stellen de organisaties dat de grootbanken de afgelopen vijf jaar 3,1 miljard euro aan leningen hebben verstrekt voor goederen zoals soja die vaak ontbossing in de hand werken.
anp
woensdag 8 december 2021 om 15:32
Afbeelding
beeld anp

ABN AMRO laat weten ‘duidelijk beleid’ tegen ontbossing te voeren en geen nieuwe leningen voor investeringen die dit veroorzaken meer te verstrekken, zegt een woordvoerder. Ook heeft ABN projecten lopen om bebossing te stimuleren. De bank zegt al ruim 80 procent van leningen die ontbossing in de hand zouden kunnen werken die nog liepen te hebben afgebouwd. Er lopen nu nog ‘enkele’ leningen, daar geldt het huidige duurzaamheidsbeleid uit 2016 ook voor.

ING laat weten het kappen van tropisch regenwoud niet te financieren. Ook beoordeelt de bank klanten op hun beleid op dit terrein. Bij signalen van ‘mogelijk ongewenste situaties’ worden klanten daarop aangesproken. Bij onvoldoende verbetering kan de relatie beëindigd worden.

Geen volledige garantie

Rabobank zegt geen financiering te verstrekken voor land dat legaal of illegaal wordt ontbost of waar de afgelopen vijf jaar is ontbost, ook als een lokale overheid dat wel toestaat. Rabobank zegt in Brazilië bijvoorbeeld mensen in dienst te hebben die bij potentiële klanten controleren of ze aan het bankbeleid voldoen. De bank geeft geen volledige garantie op het kunnen tegengaan van financiering die toch ontbossing veroorzaakt, mede door de vele landbouwklanten die de bank wereldwijd heeft.

Milieudefensie en Profundo onderzochten de hoeveelheid geld die er van Nederlandse financiële instellingen, waaronder ook pensioenfondsen en verzekeraars, naar bedrijven ging die zich richten op palmolie, rundvlees, pulp en papier, soja, rubber, cacao en koffie. Dat zijn volgens Milieudefensie goederen met groot risico op tropische ontbossing. Milieudefensie wil een klimaatplicht voor ‘vervuilers’ zoals financiële instellingen om de keten ontbossingsvrij te maken. ING pleit voor wetgeving op internationaal of Europees niveau, ‘zodat deze ook echt bijdraagt aan de oplossing van het probleem’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.

Afbeelding

Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

Afbeelding

ILT start dit weekend met handhaven op misbruik slots Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van vluchten op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.