Onderhandelingen ziekenhuizen en verzekeraars verlopen moeizaam

Nieuws
De onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars over de contracten voor volgend jaar verlopen zeer moeizaam. Sommige hospitalen denken pas begin volgend jaar tot overeenstemming te komen, anderen verwachten helemaal niet tot een deal met een deel van de verzekeraars te komen, meldt BNR op basis van een rondgang langs ziekenhuizen in Nederland.
anp
dinsdag 7 december 2021 om 01:48
Afbeelding
beeld anp
anp

Wim van Harten van het Rijnstate Ziekenhuis zegt het gevoel te hebben dat verzekeraars geen rekening houden met de situatie waarin ziekenhuizen verkeren door corona, omdat ze aandringen op bezuinigen die oplopen tot 30 miljoen euro. ‘Dat is echt alsof je van een andere planeet komt.’ Hij denkt pas in het eerste kwartaal 2022 alle contracten rond te hebben. ‘De kans bestaat dat de rekening dan langs de patiënt loopt en dat is zeer ongewenst. Dan kan het zijn dat de factuur niet zomaar automatisch naar de zorgverzekeraar gaat en dat kost veel tijd, moeite en energie om dat op te lossen.’

‘Op basis van de voorstellen die nu voorliggen verwachten we dat we er niet met alle zorgverzekeraars uit gaan komen’, laat het Deventer Ziekenhuis in een reactie weten aan BNR. Ook Isala Ziekenhuis en Medisch Centrum Leeuwarden spreken die vrees uit. Medisch Spectrum Twente heeft nog geen contracten afgesloten en Universitair Medisch Centrum Groningen heeft met uitzondering van meerjarenafspraken met sommige verzekeraars nog geen overeenstemming bereikt voor volgend jaar.

Zorgverzekeraars spreken van complexe gesprekken. ‘De afgelopen twee jaar, het jaar dat corona uitbrak en het jaar daarna, werkten we daarvoor bij uitzondering met gezamenlijke regelingen waardoor we de financiële impact van corona gelijk konden verdelen en de toegang tot zorg voor verzekerden konden waarborgen’, schrijft Zorgverzekeraars Nederland. De ACM liet eind oktober weten dat wat haar betreft 2021 het laatste jaar is met bijzondere regelingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jetten rekent op steun voor einde salderingsregeling in senaat

Energieminister Rob Jetten heeft er vertrouwen in dat hij de oppositie in de Eerste Kamer wél kan overtuigen van zijn plan om een aantrekkelijke stimuleringsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen af te bouwen.

Afbeelding

Rabobank verhoogt spaarrente verder

De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

Afbeelding

Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten.

Afbeelding

Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd.

Afbeelding

Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) herkent zich niet in beweringen dat Nederland afstevent op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog erger wordt dan vorig jaar.

Afbeelding

Rusland vraagt opheldering over 'oorlogsverklaring' van Duitsland

Rusland eist opheldering van Duitsland over de 'oorlogsverklaring aan Rusland' door minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock eerder deze week tijdens een bijeenkomst in Straatsburg.