Kabinet verlengt ‘vliegverbod’ voor landen zuidelijk Afrika

Nieuws
Het kabinet verlengt de ‘vliegverboden’ voor zuidelijk Afrikaanse landen tot en met 15 december. Het verbod zou zaterdag om 23.59 uur aflopen, maar het kabinet wil meer tijd om te zien welke gevolgen de nieuwe Omikron-variant heeft voor het aantal besmettingen. Het RIVM heeft dat ook geadviseerd. Op twee vluchten eind vorige week vanuit Zuid-Afrika naar Nederland zaten in totaal zestien passagiers die met die virusvariant waren besmet.
anp
vrijdag 3 december 2021 om 18:40
Afbeelding
beeld anp

Het inreisverbod geldt voor niet-EU-burgers vanuit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Malawi, Mozambique, Lesotho en Eswatini (Swaziland). Bij terugkomst hebben zij een dubbele negatieve coronatest nodig en moeten ze minstens vijf dagen in quarantaine. Het RIVM vindt het vooralsnog niet nodig om de lijst met landen waarvoor deze inreisbeperkingen gelden, uit te breiden.

Nederlanders mogen wel heen en weer reizen en ook voor andere EU-burgers geldt het inreisverbod niet. Verder geldt er een uitzondering voor medisch noodzakelijk personeel, luchtvaartpersoneel, zeevarenden en mensen die om dwingende gezinsredenen of humanitaire redenen moeten reizen. Dagelijks komen er tot wel duizend mensen vanuit de Zuid-Afrikaanse steden Kaapstad en Johannesburg aan op Schiphol.

Een PCR-test bij aankomst op Schiphol is nu niet verplicht, maar wordt wel aangeboden. Maar het kabinet wil dit wel mogelijk maken. ‘We kijken hoe we die verplichting kunnen vormgeven’, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.