Advocaten: Holleeder niet het brein achter moord op ‘bloedgabber’

Nieuws
Willem Holleeder is niet het brein achter de moord op zijn vroegere misdaadpartner Cor van Hout. Die was ten tijde van zijn dood verwikkeld in tal van criminele conflicten. Eén daarvan, een hoogoplopende ruzie over geld met crimineel kopstuk Stanley Hillis, is de meest waarschijnlijke achtergrond van de moord.
anp
vrijdag 3 december 2021 om 17:44
Afbeelding
beeld anp

Dat betoogden Holleeders advocaten vrijdag in de extra beveiligde zittingszaal op Schiphol op dag twee van hun pleidooi. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie een levenslange celstraf tegen de 63-jarige Holleeder. Het OM schrijft vijf moordopdrachten aan hem toe. Holleeder ontkent alle beschuldigingen. Zijn advocaten zien in alle zaken te weinig bewijs voor een veroordeling en bepleiten vrijspraak.

De moord op Van Hout, op 24 januari 2003 in Amstelveen, vormt de eerste in de reeks. ‘Een belangrijk dossier’ in het geheel, aldus advocaat Sander Janssen, mede gezien de band tussen Holleeder en Van Hout. Het tweetal behoorde in 1983 tot de groep die biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur ontvoerden. In de jaren negentig kwam het tot een breuk tussen beide mannen, die jarenlang door het leven waren gegaan als ‘bloedgabbers’.

Zussen Holleeder

Van Hout was de levenspartner van Holleeders zus Sonja, een belangrijke getuige in het huidige moordproces. Zij en zus Astrid hebben belastende verklaringen tegen hun broer afgelegd, niet in de laatste plaats in het dossier-Van Hout.

Cor van Hout werd op de bewuste datum vanaf een motorfiets onder vuur genomen en stierf ter plaatse. Robert ter Haak, een vriend die op dat moment naast hem stond, werd ook geraakt en bezweek later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De uitvoerders zijn nooit gepakt, ondanks tal van aanwijzingen en theorieën hieromtrent.

Levenslang

De rechtbank heeft - evenals het OM - alle door de verdediging opgevoerde, alternatieve scenario’s van tafel geveegd, Holleeder schuldig bevonden en levenslang opgelegd. Holleeders raadslieden vinden dat onbegrijpelijk, ook al omdat iedere tastbare aanwijzing tussen opdrachtgever en liquidatie in hun ogen ontbreekt. Janssen hamerde op het feit dat vaststaat dat de knetterende ruzie tussen Van Hout en Hillis heeft plaatsgevonden. De raadsman haalde een anonieme bron aan, die weigert zijn verhaal in het openbaar te doen. ‘Die Ouwe was woedend en zei: nou is het afgelopen met Cor van Hout’, aldus deze bron. De Ouwe was de bijnaam van de in 2011 geliquideerde Hillis.

Op 15 december ronden de advocaten hun pleidooi af. In januari volgt nog een beperkte slotronde in het proces. De uitspraak van het hof staat gepland op 24 juni volgend jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.