Twee complotdenkers voor onderzoek naar Pieter Baan Centrum

Nieuws
Het Openbaar Ministerie wil de twee complotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat zei de officier van justitie vrijdag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Den Haag, waar ze terechtstaan voor opruiing en (doods)bedreigingen tegen RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven.
anp
vrijdag 3 december 2021 om 17:17
Afbeelding
beeld anp

Knevel gaat akkoord met een psychiatrisch en psychologisch onderzoek in het PBC. Hij heeft volgens de officier van justitie een persoonlijkheidsstoornis, mogelijk een waanbeeld dat volgens het OM nader onderzoek vergt. Raatgever verzet zich tegen opname. De rechtbank beslist daar in de loop van de middag over, de zitting wordt om 16.00 uur hervat.

De strafzaak is gebaseerd op diverse bedreigende en opruiende uitspraken van de verdachten in video’s op het onlineplatform Red Pill Journal, waar ze ongefundeerde verhalen verspreidden over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Het leidde tot een toestroom van complotdenkers naar de begraafplaats.

Grote achterban

De verdachten hebben een grote achterban en riepen hun duizenden volgers op om bewindslieden en Van Dissel te doden met een nekschot of te arresteren, hield de officier van justitie de rechtbank voor. ‘De verdachten laten zich als voorgangers beschouwen. Het gaat ze om het creëren van exposure. Ze blijven verhalen herhalen dat ministers bij kindermisbruik betrokken zijn en de coronamaatregelen misdadig zijn, bedoeld om het misbruik af te dekken.’ Ook zei de officier: ‘De vrijheid van meningsuiting eindigt waar smaad en laster en opruiing beginnen.’

De bedreigingen gingen te ver, erkent ook Knevel. ‘Hij beseft dat hij veel te ver is gegaan qua grenzen van het strafrecht’, aldus zijn advocaat Peter Plasman. Maar Knevel blijft bij zijn beschuldiging dat hij in zijn kinderjaren ernstig misbruikt is door Van Dissel en de huisarts. Plasman verzocht de rechtbank het voorarrest van zijn cliënt te schorsen, totdat hij wordt opgenomen in het PBC. De officier noemt schorsing onverantwoord. Hij verzet zich tevens tegen het schorsen van het voorarrest van Raatgever, die Knevel in de visie van het OM heeft misbruikt als instrument.

Op de zitting stond eveneens de 56-jarige Hans de M. uit Krimpen aan den IJssel terecht voor video’s waarin hij Van Dissel, minister Hugo de Jonge en de huisarts bedreigde. Hij zit vast sinds september. De man zegt zich te hebben laten meeslepen door Knevel en Raatgever en heeft daar ‘onbeschrijfelijk veel spijt van’. Het OM verzet zich niet tegen een schorsing van zijn voorarrest.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.