Honderden dieren ontdekt tijdens actie tegen wildlife crime

Nieuws
Nederlandse instanties hebben in oktober 647 levende vogels, reptielen en amfibieën, drie kilo vlees, huiden, bontjassen en 2300 andere producten van beschermde planten en dieren in beslag genomen. De dieren en spullen werden opgespoord door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de douane en de politie, tijdens de Nederlandse deelname aan de internationale operatie Thunder 2021.
anp
woensdag 1 december 2021 om 07:52
Afbeelding
beeld anp
anp

Deze door Interpol gecoördineerde operatie richt zich op wildlife crime, de handel in beschermde dieren en planten. Volgens de NVWA veroorzaken deze praktijken grote schade aan de biodiversiteit, is het dierenwelzijn in het geding en kunnen er dierziektes door het land in komen. Vanwege de grote winsten die kunnen worden gemaakt, komt er in de landen van oorsprong vaak fraude, corruptie, bedreiging en geweld aan te pas.

Onder meer in de provincie Gelderland trof de NVWA bij een handelaar 470 illegale vogels aan, die vermoedelijk in Afrika in het wild zijn gevangen en naar Nederland zijn gesmokkeld. De vogels zijn ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang. Ook werd 30.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Op Schiphol had een reizigster uit Suriname in haar bagage acht zangvogels, verstopt in een karaokeset. Een passagier van een veerboot uit het Verenigd Koninkrijk had daarnaast zes papegaaien bij zich. Op een vogelmarkt in Hardenberg werden acht vermoedelijk in het wild gevangen putters in beslag genomen. De vogels hadden een gemanipuleerde pootring om, zodat het leek alsof ze legaal in gevangenschap waren gekweekt.

Planten en andere producten

Verder betrapte de douane op Schiphol een vermoedelijke smokkelaar die van Mexico onderweg was naar Rusland. Ze had 145 reptielen en amfibieën in haar koffer, waarvan er vijf waren gestorven. De reptielen en amfibieën, waaronder boomkikkers, boomhazelwormen en ratelslangen, zijn ondergebracht bij een deskundige opvang.

De douane onderschepte ook ruim 2300 producten die zijn gemaakt van beschermde planten of dieren, met name (post)pakketjes met voedingssupplementen en cosmetica, die onder meer Afrikaanse kers, kaviaar en costus bevatten. Bij verschillende passagiers op Schiphol trof de douane in totaal ruim 4,5 kilo salep aan, meel gemaakt van de knollen van beschermde orchideeën. Ook bleken sommige passagiers vlees van onder meer leguaan, python en de grote kroonslak in hun bagage te hebben. De politie heeft daarnaast samen met de NVWA drie huiden van bruine beren en in totaal acht bontjassen gemaakt van lynx, ocelot, wolf en otter in beslag genomen, nadat agenten ze aantroffen op Marktplaats.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag.

Afbeelding

Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert.

Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.