Frankrijk stuurt meer politie naar Guadeloupe na coronarellen

Nieuws
De Franse regering stuurt meer politie-eenheden, waaronder elitetroepen, naar het Caribische eiland Guadeloupe. Op het overzeese departement van Frankrijk zijn sinds twee weken onrusten na de aankondiging van een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel.
anp
dinsdag 30 november 2021 om 01:26
Afbeelding
beeld anp
anp

Frankrijk stuurde ruim een week geleden al politieagenten naar het eiland om te helpen met het beëindigen van de dagenlange coronarellen. Ook geldt er al anderhalve week een avondklok van 18.00 tot 05.00 uur. De lokale autoriteiten hebben bekendgemaakt dat de avondklok wordt verlengd tot en met 2 december. De Franse minister voor overzeese gebieden, Sébastien Lecornu, kondigde aan dat er dinsdag zeventig agenten ter versterking worden gestuurd met tien leden van een SWAT-team dat moet helpen om de veiligheid te herstellen.

De onrust op Guadeloupe, dat ongeveer 400.000 inwoners telt, ontstond nadat zorgpersoneel te horen kreeg dat vaccinatie tegen het coronavirus verplicht werd. Deze maatregel geldt al op het Franse vasteland. De regering in Parijs liet afgelopen vrijdag weten dat de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel tot het einde van het jaar is uitgesteld op de Caribische departementen.

Er vonden op Guadeloupe nachtenlang rellen plaats. Winkels werden geplunderd en er is geschoten op de politie en brandweerlieden. Ook op het eiland Martinique is het onrustig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld.

Afbeelding

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar.

Afbeelding

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

Afbeelding

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden.

Afbeelding

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden.

Afbeelding

EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.