Mensen die quarantainehotel verlaten worden aangehouden

Nieuws
Mensen die het quarantainehotel bij Schiphol verlaten na een positieve test op corona kunnen worden aangehouden en in verplichte isolatie worden geplaatst. De woordvoerster van de burgemeester van Haarlemmermeer bevestigt dat quarantaine in principe niet verplicht is, maar dat burgemeester Marianne Schuurmans mensen die "een gevaar vormen voor de volksgezondheid" wel kan verplichten in isolatie te gaan.
anp
maandag 29 november 2021 om 13:30
Afbeelding
beeld anp
anp

Schuurmans liet zondag een positief getest echtpaar aanhouden en in quarantaine plaatsen. De Spaanse vrouw en haar Portugese man zitten nu in isolatie in een ziekenhuis "elders in het land", aldus de woordvoerster. De twee zaten eerder in isolatie in een door beveiligers en politie bewaakt quarantainehotel in Badhoevedorp bij Schiphol, nadat ze na aankomst op Schiphol vanuit Zuid-Afrika positief testten op het coronavirus. Het echtpaar verliet het hotel en wilde het vliegtuig nemen naar Spanje, ondanks hun besmetting met de nieuwe, mogelijk veel besmettelijkere Omikron-variant die in zuidelijk Afrika is ontdekt. Als voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland, waar Haarlemmermeer en dus Schiphol onder valt, kan Schuurmans nu een quarantaineplicht opleggen.

Er wordt vanuit gegaan "dat mensen verstandig zijn en begrijpen waarom ze in dat hotel moeten blijven", aldus de woordvoerster van de burgemeester. "De hoge besmettingscijfers en deze nieuwe variant zijn reden mensen te vragen om in quarantaine te blijven." Dit kan echter niet worden verplicht, tenzij mensen zoals dit echtpaar "in trein, bus, of vliegtuig stappen of naar de supermarkt gaan". "In die gevallen kan Schuurmans een beschikking opleggen. Het echtpaar zit nu in isolatie en dat is niet meer vrijwillig."

Unieke situatie

De Koninklijke Marechaussee, die het stel in het vliegtuig aanhield, is het proces-verbaal aan het opmaken. Later moet duidelijk worden aan welk strafbaar feit de twee zich schuldig hebben gemaakt, dat is op dit moment "vanwege de uniekheid van de situatie" nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder.

In het quarantainehotel in de gemeente Haarlemmermeer zitten mensen in isolatie die geen huis hebben in Nederland of daar niet veilig kunnen komen. Wie beschikt over een eigen auto en daarmee naar een huis kan waar niemand aanwezig is die besmet kan worden, mag de quarantainetijd daar uitzitten. De desbetreffende GGD wordt daarvan dan op de hoogte gesteld, waarmee ook de controle op het naleven van de isolatie wordt overgedragen. "Als iemand in de gemeente Lutjebroek woont, dan is die GGD daar verantwoordelijk."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld.

Afbeelding

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar.

Afbeelding

Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

Afbeelding

Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden.

Afbeelding

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden.

Afbeelding

EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.