Biden roept de wereld op om meer coronavaccins te delen

Nieuws
De Amerikaanse president Joe Biden heeft opgeroepen om meer coronavaccins beschikbaar te stellen aan armere landen. In verwijzing naar de nieuwe coronavariant Omicron zei hij vrijdagavond dat "het nieuws over deze nieuwe variant het duidelijker maakt dan ooit dat deze pandemie niet over is totdat we wereldwijde vaccinaties hebben."
anp
vrijdag 26 november 2021 om 21:24 aangepast 07:49
Afbeelding
beeld anp
anp

Biden zei ook dat de Verenigde Staten tot dusverre meer vaccins hebben weggegeven dan alle andere landen samen. Hij riep de landen die volgende week zouden deelnemen aan het ministeriële overleg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève op om intellectuele eigendomsrechten op coronamedicijnen te schrappen, zoals de president al eerder had voorgesteld. Op die manier kunnen ze wereldwijd worden geproduceerd. "Het nieuws vandaag onderstreept nog eens hoe belangrijk het is om hier snel op te handelen", aldus Biden.

De WTO maakte later vrijdagavond bekend de bijeenkomst waarvoor meer dan honderd ministers naar Genève zouden komen uit te stellen wegens de Omicronvariant. Zwitserland is een van de landen die reisbeperkingen heeft ingevoerd voor landen in zuidelijk Afrika.

De nieuwe coronavariant is ontdekt in Zuid-Afrika en mogelijk besmettelijker dan andere varianten. De Wereldgezondheidsorganisatie gaf hem vrijdag de naam Omicron en bestempelde hem als zorgelijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Afbeelding

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen.

Afbeelding

Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

Afbeelding

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde.

Afbeelding

Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

Afbeelding

Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf ve..