Musea mogen zelf hun sponsors blijven kiezen

Nieuws
Demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven voelt er niets voor om instellingen als musea aan te spreken op sponsoring door bedrijven in fossiele brandstoffen. "Ik bemoei me er niet mee." Kamerlid voor de PvdD Christine Teunissen zou dat wel graag zien wegens de klimaatcrisis, stelde ze tijdens de behandeling van de cultuurbegroting.
anp
maandag 22 november 2021 om 17:43
Afbeelding
beeld anp

Reclame door een tabaksproducent kan ook niet omdat roken slecht is voor de gezondheid, aldus de parlementariër, dus waarom door een benzineleverancier dan wel, want fossiele brandstoffen zijn slecht voor het milieu. Daarbij geeft de overheid veel instellingen subsidie, daar zou je dergelijke voorwaarden aan kunnen verbinden. Klimaatactivisten voeren al jaren campagne tegen sponsoring door bijvoorbeeld Shell.

Er zijn ook vragen gerezen over eventuele beïnvloeding door dergelijke bedrijven. Volgens de minister zijn culturele instellingen echter grotendeels vrij om hun sponsoren te kiezen, kijkend naar hun raden van bestuur en ook hun publiek. Bovendien zouden er in de begrotingen van de instellingen fikse gaten ontstaan door een verbod op een aantal sponsors.

Steunpakketten

De begrotingsbehandeling stond voor een groot deel in het teken van de problemen van de sector door corona. Ondanks verzoeken uit de Kamer wilde de minister niet vooruit lopen op de besprekingen over de steunpakken later deze week. "Dat hebben we afgesproken in het kabinet, want als iedere minister dat gaat doen, verdwijnt de integrale weging." Onder meer Lilianne Ploumen van de PvdA ziet de bui al hangen: "Dan wint het bedrijfsleven en verliest de cultuur. Als u het niet doet, gaat de minister van economische zaken het ook niet doen, dan kan ik u op een briefje geven."

"Daar waar beperkingen zijn, wordt er steun geregeld en indien nodig verlengd. Ik denk dat iedereen daarop mag vertrouwen", bezwoer Van Engelshoven echter. "Die belofte hebben we steeds gestand gedaan en die staat nog steeds." Het is niet zo dat hele onderdelen van de sector op omvallen staan. "Dat gaan we ook niet laten gebeuren." Er is voor gezorgd dat maakprocessen gaande konden blijven. "In de theaters staat een file van producties klaar", aldus de minister.

Het zal volgens haar echter niet lukken om alle zelfstandigen in de cultuur te helpen met specifieke maatregelen voor deze sector. Daarvoor is de crisis te groot en dat lukt ook in geen enkele sector, zei de bewindsvrouw.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Buitenlandse Zaken: geen incidenten bij wedstrijd tegen Ecuador

De tweede wedstrijd van Oranje op het WK tegen Ecuador is voor de Nederlandse supporters in Qatar zonder incidenten verlopen. ‘Het vervoer en de toegang tot het stadion ging weer soepel’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de wedstrijd van vrij..

Afbeelding

Seoul experimenteert met zelfrijdende bus, eigen route in centrum

De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft sinds vrijdag een busroute waar geen buschauffeur aan te pas komt. De route is onderdeel van een experiment om mensen zich op hun gemak te laten voelen met zelfrijdende voertuigen op de weg.

Afbeelding

Amerikanen gaven online recordbedrag uit tijdens Black Friday

Amerikanen hebben tijdens Black Friday niet eerder zoveel geld uitgegeven in webshops, verwacht marktonderzoeker Adobe Analytics.

Afbeelding

Belgische premier onaangekondigd op bezoek in Kiev

De Belgische premier Alexander De Croo is zaterdagochtend gearriveerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het gaat om een onaangekondigd bezoek, meldt het Belgische persbureau Belga. De premier wordt vergezeld door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

Afbeelding

Problemen op afdeling Cardiologie van Zwols ziekenhuis

Het ziekenhuis Isala kampt met problemen op de afdeling Cardiologie, schrijft het Zwolse ziekenhuis in een verklaring in reactie op een artikel van de Volkskrant.

Afbeelding

Hoogleraar: verhogen grondwater maakt veeteelt moeilijk

Dat het grondwaterpeil in veenweidegebieden omhoog gaat, is de maatregel die waarschijnlijk de grootste gevolgen zal hebben in de landbouwplannen van het kabinet. Het vermindert de uitstoot van CO2 en ammoniak, wat goed is voor de natuur en het klimaat.