Musea mogen zelf hun sponsors blijven kiezen

Nieuws
Demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven voelt er niets voor om instellingen als musea aan te spreken op sponsoring door bedrijven in fossiele brandstoffen. "Ik bemoei me er niet mee." Kamerlid voor de PvdD Christine Teunissen zou dat wel graag zien wegens de klimaatcrisis, stelde ze tijdens de behandeling van de cultuurbegroting.
anp
maandag 22 november 2021 om 17:43
Afbeelding
beeld anp
anp

Reclame door een tabaksproducent kan ook niet omdat roken slecht is voor de gezondheid, aldus de parlementariër, dus waarom door een benzineleverancier dan wel, want fossiele brandstoffen zijn slecht voor het milieu. Daarbij geeft de overheid veel instellingen subsidie, daar zou je dergelijke voorwaarden aan kunnen verbinden. Klimaatactivisten voeren al jaren campagne tegen sponsoring door bijvoorbeeld Shell.

Er zijn ook vragen gerezen over eventuele beïnvloeding door dergelijke bedrijven. Volgens de minister zijn culturele instellingen echter grotendeels vrij om hun sponsoren te kiezen, kijkend naar hun raden van bestuur en ook hun publiek. Bovendien zouden er in de begrotingen van de instellingen fikse gaten ontstaan door een verbod op een aantal sponsors.

Steunpakketten

De begrotingsbehandeling stond voor een groot deel in het teken van de problemen van de sector door corona. Ondanks verzoeken uit de Kamer wilde de minister niet vooruit lopen op de besprekingen over de steunpakken later deze week. "Dat hebben we afgesproken in het kabinet, want als iedere minister dat gaat doen, verdwijnt de integrale weging." Onder meer Lilianne Ploumen van de PvdA ziet de bui al hangen: "Dan wint het bedrijfsleven en verliest de cultuur. Als u het niet doet, gaat de minister van economische zaken het ook niet doen, dan kan ik u op een briefje geven."

"Daar waar beperkingen zijn, wordt er steun geregeld en indien nodig verlengd. Ik denk dat iedereen daarop mag vertrouwen", bezwoer Van Engelshoven echter. "Die belofte hebben we steeds gestand gedaan en die staat nog steeds." Het is niet zo dat hele onderdelen van de sector op omvallen staan. "Dat gaan we ook niet laten gebeuren." Er is voor gezorgd dat maakprocessen gaande konden blijven. "In de theaters staat een file van producties klaar", aldus de minister.

Het zal volgens haar echter niet lukken om alle zelfstandigen in de cultuur te helpen met specifieke maatregelen voor deze sector. Daarvoor is de crisis te groot en dat lukt ook in geen enkele sector, zei de bewindsvrouw.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Media: Criminaliteit afgelopen jaar toegenomen in Duitsland

Het aantal misdrijven is in 2022 met 11,5 procent gestegen in Duitsland, schrijft de krant Welt am Sonntag op basis van een rapport dat donderdag wordt gepresenteerd. Het gaat volgens de krant om 5,6 miljoen misdrijven in het hele land.

Afbeelding

Biden zegt landelijke hulp toe aan Mississippi vanwege noodweer

De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp van de landelijke overheid toegezegd voor de staat Mississippi die de afgelopen dagen is getroffen door noodweer en tornado's. Zeker 25 mensen zijn omgekomen door het noodweer in de staat. Een persoon overleed in de staat Alabama.

Afbeelding

IMF-topvrouw ziet grotere risico's voor financiële stabiliteit

De sterk gestegen rentes hebben de risico's voor de financiële stabiliteit duidelijk vergroot, zei topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Afbeelding

Sterrenrestaurants: reserveringen gaan goed ondanks hoge inflatie

Nederlandse sterrenrestaurants doen goede zaken met hun reserveringen ondanks de hoge inflatie en economische onzekerheid. Gasten willen graag op hoog niveau dineren en zijn bereid daar ook de portemonnee voor te trekken.

Afbeelding

Libanon zit in wintertijd en zomertijd door beslissing minister

In Libanon is de zomertijd officieel nog niet ingegaan, doordat minister Najib Mikati donderdag besloot dat de klok op 20 april een uur vooruit wordt gezet.

Afbeelding

Weeronline: maart 2023 was uitzonderlijk nat en vrij somber

Maart was dit jaar uitzonderlijk nat en vrij somber, vat Weeronline de maand samen. Er viel bijna twee keer zoveel regen als normaal en de zon scheen gemiddeld 30 uur minder in vergelijking met andere jaren. Bovendien is het contrast met maart 2022 'zeer groot'.