*

Pepernoten vs. kruidnoten

Sinterklaas is in het land. Dat betekent dat het tijd is voor pepernoten! Al noemen wij ze eigenlijk bij de verkeerde naam. Want we eten met zijn allen vooral kruidnoten. Die zijn rond, en platgeslagen aan één kant. Ze worden in een fabriek gemaakt en zien er allemaal hetzelfde uit. Kruidnoten zijn knapperig – tenzij je ze veel te lang laat liggen. Ze worden gemaakt met bloem en smaken naar speculaas. Dat komt door de speculaaskruiden die erin zitten. Speculaaskruiden zijn een mix van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom, gember en witte peper.
Pepernoten zien er anders uit en smaken anders. Grappig genoeg zit er in pepernoten géén peper. Pepernoten worden gemaakt met roggemeel, en krijgen hun smaak van anijs en honing. De smaak lijkt op een andere sinterklaaskoek: taaitaai. Elke pepernoot ziet er een beetje anders uit, maar heeft ongeveer de vorm van een dobbelsteen met afgeronde hoekjes. Ze worden door bakkers zelf gemaakt. Ze zijn niet knapperig, eerder een beetje zacht. Pepernoten worden al heel lang gemaakt in Nederland. In het begin noemden Nederlanders alle soorten kruiden van ver weg gewoon ‘peper’. En de vorm van pepernoten leek een beetje op noten. Waarschijnlijk is daarom de naam pepernoot ontstaan.
Het zou best kunnen dat jij elk jaar veel kruidnoten eet, maar weinig pepernoten. Dat geldt voor de meeste mensen. Hoewel het in sinterklaasliedjes altijd gaat over pepernoten, eten we ze haast niet meer. De kruidnoot is nu veel populairder. Er zijn veel soorten kruidnoten, bijvoorbeeld met een laagje chocolade eroverheen. Toch noemen we kruidnoten vaak ‘pepernoten’. Nu weet je dat dat eigenlijk niet klopt. Maar ach, er zit in ieder geval wel peper in kruidnoten.

Varia

meer ‘Varia’