Klimaatbetogers verzamelen zich op de Dam
Honderden demonstranten verzamelen zich zaterdag rond het middaguur op de Dam in Amsterdam voor de Klimaatmars. De betogers hebben veel vlaggen, spandoeken en protestborden bij zich, er klinkt muziek en er hangt een opgetogen sfeer. Vanaf 13.15 uur lopen de demonstranten een route door het centrum, die eindigt in het Westerpark.
De actievoerders eisen een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid van de overheid. Volgens de betogers zijn de ‘mooie beloftes’ van Nederland bij lange na niet genoeg om de klimaatdoelen te halen. ‘Deze weg loopt dood’, ‘Wat heb je aan geld als de ijskap smelt’, en ‘Stop investeren in fossiel’ staat er onder meer op een paar van de protestborden. Vooral demissionair premier Mark Rutte en oliebedrijf Shell krijgen ervan langs van de demonstranten. Zo staat er een enorme praalwagen van Milieudefensie waarop personages van Rutte en Shell-topman Ben van Beurden te zien zijn die de wereld in brand zetten.
‘Wij maken ons grote zorgen over het klimaat, de gevolgen voor mensen wereldwijd, en de traagheid van de politiek. Het is echt tijd voor actie’, zegt Ikram Cakir, woordvoerder van de Klimaatcrisis Coalitie. Die coalitie organiseert de mars en is een samenwerking van onder meer Oxfam Novib, Fridays For Future Nederland, Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL en Milieudefensie.
20.000 mensen
De organisatie gaf vrijdag aan dat zich ruim 20.000 mensen hebben aangemeld, maar dat zij hoopt dat het evenement ‘de grootste klimaatmars ooit in Nederland zal worden en er meer dan 40.000 mensen zullen komen’. De grootste klimaatmars tot nu toe in Nederland was in maart 2019 met 40.000 deelnemers in Amsterdam.
Vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen gaf de Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie vrijdag het dringende advies aan alle deelnemers om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Omdat het houden van afstand niet verplicht is, dwingen politie en handhavers het niet af. De politie begeleidt de demonstratie en leden van de organisatie zullen er tijdens de mars op toezien dat deelnemers niet afwijken van de afgesproken route.